ŽNS Dubrovačko-neretvanski: Evo kako u HNS-u žele eliminirati sve nepodobne

DONOSIMO priopćenje ŽNS Dubrovačko-neretvanskog u cijelosti.

Zbog novonastale situacije u HNS kao i suspenzije četvorice sudaca ovog saveza na temelju nezakonitih i protustatutarnih odluka Izvršnog odbora HNS i Povjerenstva za vođenje poslova ovog saveza izdajemo ovo priopćenje za medije:

1. Odluka Izvršnog odbora HNS od 05.07.2011. kojom se suspendira ovaj Savez je protivna samom Statutu HNS kao i Statutu ŽNS Dubrovačko-neretvanskog jer IO nije poštivao proceduru koja je opisana u čl.25 Statuta HNS, a u radu IO HNS su sudjelovale osobe koje prema Zakonu o sportu nisu smjele sudjelovati i donositi odluke. Naime protiv Pera Vićana je USKOK podignuo optužnicu, a u vrijeme donošenja odluke suđenje je bilo u tijeku K-US 70/09, zbog kaznenog djela iz čl. 337 st. 1. i 4. Kaznenog zakona u svezi sa čl. 37. KZ. za što je zapriječena kazna zatvora viša od tri godine, što je prema Zakonu o sportu okolnost koja isključuje da osoba može sudjelovati u radu sportskih tijela. Ovim je jasno kako takva odluka IO je protuzakonita i ne bi smjela izazivati nikakve pravne učinke, jer se i protiv Zdravka Mamića vodio kazneni postupak tako da IO nije imao niti dovoljan broj članova za donošenje pravovaljanih odluka (Pravlinik o radu IO HNS čl.6 ).

2. Odluka o imenovanju povjerenika za vođenje poslova ŽNS Dubrovačko-neretvanskog je također protustatutarna jer funkcija povjerenika nije predviđena ni Statutom HNS ni ŽNS, što ovu odluku čini još apsurdnijom, a upoznati sa novim planom kriminalaca u HNS-u koji na Skupštini zakazanoj za 21.12.2011 žele legalizirati institut povjerenika, te ga time opunomoćiti da sazove Skupštinu u Dubrovačko-neretvanskom savezu i na kriminalan način dovede do smjene legalnog vodstva poručujemo: NEĆE IĆI. U Statutu ŽNS DN ne postoji institut povjerenika i svako miješanje HNS-a u rad županijskih saveza je zabranjeno i kažnjivo, jer su županijski savezi kao osnivači HNS-a samostalni u radu, a i poštuju Zakon o udrugama i Zakon o športu koji ne samo da ne priznaju institut povjerenika, nego ga uopće ne poznaju. Prihvaćamo poštivanje Statuta HNS-a u obveznim stavkama (fair play, poštivanje Pravila nogometne igre, Fifu, Uefu,borbu protiv rasizma...), ali nikako ne možemo ispoštovati ugrađivanje institucije povjerenika u Statute županijskih saveza, jer nam onda županijski savezi nisu ni potrebni. Na ovaj bi način svako drugačije razmišljanje, "svaka neposlušnost " u bilo kojem savezu prouzrokovalo uvođenje povjerenika i preuzimanje saveza, što je protivno Zakonu o športu, Zakonu o udrugama, protuzakonito, nemoralno i kažnjivo. Ovim se ponovno pokušava vratiti Pera Vićana i njegove poltrone na čelo županijskog nogometnog saveza, te im omogućiti da ponovno započnu diktaturu u našoj županiji. Vrijeme je da gore navedena gospoda shvate da je poraz sastavni dio športa, ako uopće znaju što je šport, te da se povuku u iščekivanju istražnih radnji državnih antikorupcijskih organa.

3. Iz odluka Ureda državne uprave dubrovačko-neretvanske županije kao i dostavljenog mišljenja, jasno je kako pravo na zastupanje Saveza ove županije imaju samo Tomislav Jurjević kao predsjednik i Srđan Vrtikapa kao tajnik, što je vidljivo i na web stranicama Registra udruga RH.

4. Završni čin protuzakonitog djelovanja Povjerenstva i IO HNS je dovela do prijave protiv četvorice sudaca ovog saveza koji su odlukom Disciplinske komisjie suspendirani na godinu dana mada ni u ovom slučaju nije poštivana procedura, a i sama prijava Povjerenstva je apsurdna sama po sebi.

Slijedom svega navedenog ovaj Savez poziva sve pravosudne institucije da provedu istrage nad nezakonitim radom tijela HNS i izražava puno podršku svima koji svojim djelovanjem doprinose rasčišćavanju kriminala u hrvatskom nogometu.

predsjednik ŽNS DN: Tomislav Jurjević

predsjednik Zbora nogometnih sudaca: Maro Kristić

Dubrovnik, 15.12.2011.

Pročitajte više