0,0 promila bez žrtava, ali i bez koristi

U POLUGODIŠNJEM policijskom izvješću Ministarstva unutarnjih poslova o stanju sigurnosti na hrvatskim prometnicama stoji kako je poginulih manje nego ikad.

Naime, u šest mjeseci život je izgubila 271 osoba, dok je lani ta brojka iznosila 317, tako da se zapravo radi o smanjenju od 14,5 posto.

Ozlijeđenih je 21,6 posto manje, dok je broj prometnih nesreća smanjen za čak 39 posto u odnosu na 2004. godinu, piše Večernji list

Međutim, unatoč dobrim statistikama, uvijek postoji mjesta za poboljšanja.

Također ostaje i činjenica kako je za svaku četvrtu smrt kriv alkoholizirani vozač. No, samo pet pogibija su skrivili vozači kojima je izmjereno do 0,5 promila alkohola u krvi, što bi značilo da se uvođenjem novog zakona situacija i nije prilično poboljšala.

Smanjenje ukupnog broja nesreća bilo je očekivano i zbog same zakonske odredbe prema kojoj se nesreće bez ljudskih žrtava ne moraju prijavljivati policiji.

Upravo zbog toga velikih 40 posto, koliko iznosi smanjenje broja nesreća, nije realno, već pravo stanje sigurnosti pokazuju brojke o nesrećama s poginulima i ozlijeđenima.

Njih je, pak, samo 16 posto manje nego lani.

Neke županije ipak nisu uspjele doći do stanovitih poboljšanja, pa je tako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji poginulih bilo dvostruko više.

U Međimurskoj i Istarskoj županiji također su prisutne crne brojke, što je natjeralo policiju da u tim županijama uvede češće i strože kontrole.

U MUP-u su naročito zadovoljni statistikama koje govore o drastičnom smanjenju broja poginule djece, dok ih je i 56 posto manje ozlijeđeno.

Pročitajte više