100 GRADOVA SJEVERNE ITALIJE U NEDJELJU BEZ AUTOMOBILA

Zabrana prometovanja osobnim automobilima i motorkotačima u nedjelju je na snazi u Rimu, Milanu te u još oko stotinu gradova sjeverne Italije, a u sklopu mjera za smanjenje onečišćenja zraka. L



U Rimu je od 10 do 17 sati (jedan sat kraće zbog večernje utakmice Roma - Juventus) na snazi zabrana prometovanja za sva osobna vozila na cijelom području grada unutar autocestovnog prstena koji ga okružuje.

Mjerenja onečišćenja zraka pokazala su da je prijeđena zakonom dopuštena granica, a ta iznosi najviše 55 mikrograma sitne prašine (PM10) po kubnom metru. Mjerenja su, međutim, pokazala da je na mjestima na kojima su postavljene centrale za mjerenje, stupanj onečišćenja iznosio do 60 do 103 mikrograma.

Također, prema zakonu na snazi, benzen ne smije preći 10 mikrograma po prostornom metru, a zabilježeno je 15,3 mikrograma.

Valja dodati da su i vremenske prilike pogodovale onečišćenju zraka.

U Rimu i nekim gradovima na sjeveru Italije uvedena je vožnja automobila "par-nepar" (prema brojevima otisnutima na registarskim oznakama automobila), također u sklopu nastojanja za smanjenjem onečišćenja.

U Rimu se prema pravilu "par-nepar" vozi svake srijede.

(Hina) st rt

Pročitajte više