25. srpnja - rok za prijavu vjerskih zajednica

ZAKONSKI rok za prijavu vjerskih zajednica za upis u Evidenciju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj istječe 25. srpnja.

Toga nadnevka istječe zakonski rok od šest mjeseci nakon stupanja na snagu Pravilnika o obrascima i načinu vođenja evidencije vjerskih zajednica u Hrvatskoj, izjavio je danas pomoćnik ministrice pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Slobodan Ljubišić.

Istaknuo je da će vjerske zajednice koje se prijave do 25. srpnja nakon 60 dana dobiti rješenje Ministarstva i moći će se upisati u registar. To će omogućiti da se prvi put dobije evidencija, odnosno dozna koliko i kojih u Hrvatskoj ima vjerskih zajednica, dodao je.

Sve vjerske zajednice koje se žele prijaviti moraju u "Narodnim novinama" kupiti tiskanicu, ispuniti je i dostaviti u Ministarstvo koje, kako je rekao Ljubišić, procjenjuje da će se prijaviti oko 2000 vjerskih zajednica sa savezima i raznim organizacijskim oblicima. Dodao je kako očekuje da će samo Katolička crkva prijaviti 1500 subjekata.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić nedavno je izjavio da je upis u registar vjerskih zajednica jedan od uvjeta za sklapanje ugovora vjerskih zajednica s državom te da država ne može pozivati vjerske zajednice da s njom sklopi ugovore ako ne zna koliko i koje vjerske zajednice djeluju u Hrvatskoj.

Pročitajte više