38-godišnjak priveden zbog radova na plinskim instalacijama u Rijeci

U SKLOPU istrage o uzrocima jučerašnje eksplozije plina u riječkom naselju Kantridi djelatnici primorsko-goranske Policijske uprave jučer su priveli vlasnika tvrtke koja je obavljala radove na plinskoj instalaciji u zgradi gdje je izbila eksplozija, stoji u priopćenju PU-a.

Privedeni 38-godišnjak iz okolice Rijeke vlasnik je ovlaštene tvrtke UNITEH koja je popravljala i ispitivala ispravnost plinskih instalacija u zgradi.

Kriminalističkom obradbom utvrđena je osnovana sumnja da su pritom učinjene bitne pogreške i propusti u propisanu postupku i načinu izvođenja radova. On se tereti za teško kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti. Policija je podnijela kaznenu prijavu državnom odvjetništvu.

Po policijskim podatcima riječka komunalna tvrtka "Energo", distributer plina, prekinula je dovod plina u spomenutu zgradu 24. listopada ove godine nakon čega je UNITEH započeo radove.

U priopćenju se navodi da očevid na mjestu eksplozije, koji još nije dovršen, obavljaju vještaci Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a iz Zagreba.

Iznoseći redoslijed događaja, policija podsjeća da je o jaku mirisu plina u zgradi i oko nje dojavljeno u 15,24 sata te odmah zatim i o eksploziji i požaru u stanovima na vrhu zgrade.

U eksploziji je smrtno stradao 48-godišnji vatrogasac, a drugi vatrogasac je teže ozlijeđen. Ozlijeđen je i vlasnik stana te još, po do sada dostupnim podatcima, šest osoba, među kojima vatrogasci i stanari zgrade. Svi su izvan životne opasnosti.


Očevid na mjestu nesreće počeo je jučer, a vodile su ga istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci Sajonara Čulina i općinska državna odvjetnica Blanka Peršić. Kad je pao mrak, očevid je prekinut te nastavljen jutros.

Dok ne završi očevid, stanari zgrade su morali napustiti stanove te su se smjestili kod rodbine i prijatelja, a oni koji to nisu uspjeli prevezeni su u zgradu Crvenog križa u Rijeci.

U priopćenju se navodi da je materijalna šteta znatna, a kolika je točno, znat će se nakon procjene.

Još jedno istjecanje plina u Rijeci

U Rijeci je danas, nakon jučerašnje eksplozije gradskog plina u stanu jedne zgrade na Kantirdi, na drugom kraju grada u Ulici Rastočine došlo do istjecanja gradskog plina u cijevima u zemlji i njegova zapaljenja u kanalizacijskim cijevima, ali zahvaljujući brzoj vatrogasnoj akciji nije bilo ni žrtava, ni štete.

Glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske Mirjana Kulaš izvijestila je da je u 12,35 sati dojavljeno o plamenu koji dopire iz jednog šahta u Ulici Rastočine. Na mjesto su izišli policijski djelatnici i vatrogasci te ekipa riječkog komunalnog poduzeća "Energo" koje distribuira plin.

Djelatnici "Energa" prekinuli su dovod plina u toj ulici, a vatrogasci su za petnaestak minuta ugasili plamen.

Za vrijeme intervencije promet ulicom bio je u prekidu, a kasnije je ponovno uspostavljen.

Pročitajte više