42 posto zaposlenih u Gradu Zagrebu ima prezimenjake: Pogledajte koja su prezimena najzastupljenija

Foto: Politicaldata, Hina

NAKON što su se mediji danima zabavljali sa slučajem Nevistić (Zoran Nevistić, pročelnik zagrebačke Službe za mjesnu upravu koji je u gradskim je strukturama zaposlio devet članova svoje obitelji), ekipa s projekta Politicaldata.eu, a iza kojeg stoji istraživački novinar Hrvoje Appelt, otišla je korak dalje i analizirala imena i prezimena 2643 zaposlenih u Gradu Zagrebu.

Registar službenika/namještenika je, podsjetimo, na službenim stranicama Grada Zagreba objavio Milan Bandić, valjda kako bi ostavio dojam transparentnog.

No, ono što je u Zagrebu godinama javna tajna koja, nažalost društva kao takvog, mnoge ostavlja ravnodušnima jer su se s takvom politikom i takvim kadroviranjem u metropoli jednostavno pomirili – kad se stavi na papir izgleda zastrašujuće.

U Gradu Zagrebu zaposleno je po 11 ljudi s prezimenom Petrović, 11 s prezimenom Kovačić te 11 koji se prezivaju Babić.

Naravno, ekipa s Politicaldata ne tvrdi da su isti i u rodbinskim vezama, jer se utvrđivanjem toga (još uvijek) nisu bavili. Međutim, indikativno je da većina zaposlenih ima prezimenjake, neki i podosta njih. Tako je na zagrebačkom budžetu devetero Vukovića i još devetero Kovačevića, osmero Matića, Markovića i Kneževića, a po sedmero Novaka, Martinovića, Jurića i Bošnjaka. Šestoro je Tomića, Šimića, Pongraca, Pavlovića, Pavića, Lovrića, Lončara i Galića. Čak dvanaest je prezimena koja se ponavljaju po pet puta – Šarić, Petković, Perković, pa Nevistić, Matijević, Marić, Matić, Kordić, Jurčić, Ćurković, Bilić, Barišić i Barbir.

U Gradu su zaposlena i po četiri Živkovića, Zadre, Vuletića, Vučkovića, Vlašića, Vidovića, Tkalčića Tepeša...

Prezimena poput Babić, Kovačević i Marić jesu na popisu najzastupljenijih u Hrvatskoj, no - ako ćemo o omjerima - zgodan je detalj da su u Gradu Zagrebu zaposlena 'samo' četiri Horvata, a što je najzastupljenije hrvatsko prezime.

Uglavnom, analiza kaže da čak 42 posto zaposlenih u Gradu Zagrebu među kolegama ima prezimenjaka.

Pritom, jednako je važan podatak i da su analizirana samo prezimena zaposlenika Grada Zagreba, a ne i djelatnika tvrtki koje posluju u okviru Zagrebačkog holdinga, a što je vladajućima u Zagrebu godinama omiljeni teren za uhljebljivanja prijatelja i rodbine.

Pročitajte više