54-godišnjak s računa udruge iz Knina ukrao oko 1,5 milijuna kuna

Ilustracija: Arhiva

U SLUŽBI kriminalističke policije, Odjelu gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave šibensko-kninske dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom iz Knina osumnjičenim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a sve na štetu Udruge i Zadruge iz Knina.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni u svojstvu predsjednika Udruge i upravitelja Zadruge u vremenu od 1. siječnja 2008.g. do 31.prosinca 2012.g., kao službena i odgovorna osoba, koristeći svoj položaj i ovlasti s ciljem da sebi  pribavi protupravnu imovinsku korist, podigao veću količinu novčanih sredstava sa žiro računa Udruge i Zadruge, a da taj novac nije polagao na blagajnu tih pravnih osoba, niti je ustrojio blagajničko poslovanje, već je taj novac potrošio, odnosno zadržao ga za sebe.

Opisanim načinom osumnjičeni je oštetio Udrugu za iznos od najmanje 728.537,51 kune, a Zadrugu za iznos od najmanje 707.873,38 kuna, čime je sebi  pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.436.410,89 kuna.

Osim toga, utvrđeno je da je osumnjičeni je, kao službena i odgovorna osoba, u tom vremenu, unosio neistinite podatke u službenu ispravu, odnosno godišnja financijska izvješća, koja je ovjeravao potpisom i službenim pečatom, kao da su istiniti, umanjujući prihode i rashode Udruge i kao takve dostavljao ih Uredu Državne revizije i Gradu Kninu, kao da su istiniti.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu, predan u pritvorsku policijsku jedinicu ove Policijske uprave.

Pročitajte više