637 japanske ratne siročadi tuži japansku Vladu

637 JAPANACA, nasilno odvojenih od obitelji, koji su tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata ostali u Kini, a sada žive u Japanu, tužili su u petak japansku vladu zahtijevajući kompenzaciju za takav odnos prema njima te su se žalili na nedostatnu potporu nakon povratka u domovinu.

Oni traže odštetu u iznosu od 33 milijuna jena (oko 275,000 dolara) po osobi, što iznosi ukupno više od 21 milijarde jena. Također traže ispriku od vlade i bolju politiku potpore prema svima onima koji su se vratili u domovinu, a bila bi im isplaćivana u obliku neke vrste socijalne pomoći za starije.

Gotovo četvrtina od oko 2.500 Japanaca nasilno odvojenih od obitelji koji su u to doba imali prosječno oko tri godine i nakon dugo vremena su se uspjeli vratiti iz Kine u Japan, uložit će tužbu.

Oni su tijekom i neposredno nakon rata bili nasilno odvojeni od obitelji i dodijeljeni lokalnom kineskom stanovništvu u kaosu u kojemu su se našli japanski iseljenici koji su nakon predaje Tokija u kolovozu 1945. napuštali Kinu.

Pročitajte više