85. obljetnica zagrebačkoga Građevinskog fakulteta

OTVORENJEM novoga Istraživačkog centra za obrazovanje doktoranda i svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća danas je Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježio 85 godina djelovanja te prvi put u svojoj povijesti i Dan fakulteta.

Nastava građevinske struke počela je 21. veljače 1919. pri Tehničkoj visokoj školi u Zagrebu i od tada se održava neprekinuto, a tijekom vremena mijenjali su se samo organizacijski oblici u sklopu kojih se održavala, podsjetila je dekanica Građevinskoga fakulteta Dubravka Bjegović.

Nastava za sve studente danas se održava pod istim krovom - u Kačićevoj 26, a Građevinski fakultet je od 1991. ponovno u sastavu Sveučilišta u Zagrebu kao posebna visokoškolska ustanova.

Dekanica Bjegović izrazila je zadovoljstvo što su iz državnoga proračuna u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa osigurana sredstva za obnovu zgrade koju, kako je rekla, u toleratnomu suzajedništvu "dijele" Arhitektonski, Geodetski i Građevinski fakultet.

Državni tajnik za visoko školstvo u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Juraj Božičević je istaknuo da će se nadležno ministarstvo i kad je riječ o visokom školstvu zauzimati za provođenje osnovnoga načela djelovanja ministra Dragana Primorca, a to je "načelo stakla", odnosno potpune jasnoće i prozirnosti djelovanja.

Funkcionalna integracija zagrebačkoga Sveučilišta prioritetna je zadaća, rekao je prorektor za financije zagrebačkoga Sveučilišta Tihomir Hunjak izrazivši uvjerenost da će i Građevinski fakultet, kao i ostali članovi Sveučilišta, prepoznati važnost te zadaće te pridonijeti njezinu ostvarivanju bez obzira na otežane okolnost, kao što su tek nedavno donošenje zakonskoga okvira za koji su već najavljene izmjene i dopune.

Zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić smatra da će Građevinski fakultet bitno pridonijeti u realizaciji jednoga iskoraka hrvatske metropole - izgradnji metroa, dodavši da je od izdvojenih 15-ak milijuna kuna koje je Grad namijenio za suradnju sa zagrebačkim Sveučilištem, pet milijuna kuna namijenjeno projektu metroa.

Danas Građevinski fakultet ima devet zavoda i nekoliko laboratorija, kao i kompjutorske učionice s 450 internetskih priključaka, a jedan je i od osam fakulteta Sveučilišta na kojima se provodi Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU).

Fakultet je, istaknula je dekanica, uključen i u bolonjski proces harmonizacije europskoga visokog školstva te uspostavu strategije cjeloživotnoga obrazovanja.

Na fakultetu se godišnje provodi i oko 25 znanstvenoistraživačkih projekata, a ubuduće će se veća pozornost posvetiti povećanju broja međunarodnih projekata budući da ih je danas, rekla je Bjegović, aktualno samo pet. Dodala je da je Građevinski fakultet koordinator i jednoga Tempus projekta na kojemu surađuju građevinski fakulteti s četiri hrvatska ste s više europskih sveučilišta.

Osim toga, najavila je, da će Fakultet nastojat uspostaviti sustav kontrole i kvalitete upravljanja ISO 9001, a za nekoliko godina dobiti i svjetsku akreditaciju.

Na kraju svečanosti priznanja su primili professori emeritusi - Vuk Milčić, Aleksandar Klemenčić i Veselin Simović, a dobio ga je i Stanislav Tedeschi koji nije bio nazočan.

Nagrađeni su i najbolji studenti na sve četiri godine studija, a dekanica Dubravka Bjegović pozvala je sve znanstvene i stručne ustanove te pojedince da budu donatori Fonda znanstvene opreme, odnosno da doniranjem iznosa većih od sto tisuća kuna postanu "Zlatni sponzor" Građevinskoga fakulteta, stipendiranje dvoje studenta "Srebrni sponzor", a donacijom više od deset tisuća kuna za stručna apsolventska putovanja "Brončani sponzor" Građevinskoga fakulteta.

Pročitajte više