Afrički gusari ubili pet taoca u 2012. godini

Foto: Guliver Image/Getty Images

GUSARI kod obala Zapadne Afrike preuzeli su vodstvo od somalijskih pirata, izvijestio je Međunarodni pomorski ured (IMB). U 2012. godini zabilježeno je 966 napada kod obala Zapadne Afrike, dok se broj takvih incidenata u Somaliji smanjio na "samo" 851, piše BBC.

Zapadnoafrički gusari često pribjegavaju ekstremnom nasilju; prošle su godine ubili pet od ukupno 206 taoca. U izvješću nekoliko pomorskih grupa tvrdi se da nasilje na obalama Zapadne Afrike raste "jer mu nije posvećena jednaka pozornost kao Somaliji".

Gusari najčešće kradu i na crnom tržištu preprodaju gorivo koje brodovi prevoze. "U Nigeriji novac se kreće mnogo brže nego u Somaliji," rekao je jedan moreplovac. "U Somaliji to bi trajalo mjesecima. U Nigeriji, gusari uzmu naš teret i novac. U pitanju su tjedni."

Izvješće pokazuje smanjenje piratstva u 2012. godini u Somaliji za 78% u odnosu na 2011. Vjeruje se kako je to rezultat bolje pripremljenosti kapetana i posade te povećan broj naoružanih čuvara na brodovima.

No, također se navodi kako somalijski pirati drže još najmanje 78 taoca, neke od njih i po dulje od dvije godine te se koriste okrutnim i sadističkim metodama kako bi iznudili njihovu otkupninu.

Pročitajte više