Amerikanac je planirao talibanima prodati oružje: Osuđen je na 25 godina zatvora

Ilustracija: Arhiva

AMERIKANAC koji je planirao talibanima prodati rakete, puške i drugo oružje osuđen je na kaznu od 25 godina zatvora, te još 10 godina nadzora nakon što izađe iz zatvora. Alwar Pouryan osuđen je nakon što ga je prije nekoliko mjeseci porota proglasila krivim.

"Alwar Pouryan je Amerikanac koji je imao namjeru trgovati s talibanima. Dogovorio je opsrkrbu oružjem narko-terorističku organizaciju koja bi veliki broj nevinih civila izložila riziku", kazao je tužitelj Preet Bharara, javlja CNN.

38-godišnji Pouryan udružio se s Odedom Orbachom te je 2010. godine započeo komunikaciju s osobom za koju su vjerovali da je taliban, no zapravo je ta osoba bila djelatnik Agencije za suzbijanje droga DEA. Oni su se i nalazili s njime te su toj osobi precizirali specifikacije o tipovima oružja i o njihovoj cijeni.

Postignut je i dogovor u vrijednosti 25 milijuna dolara, a to je uključivalo oružje, municiju i trening. Pouryan i Orbach zaradili bi 800 tisuća dolara provizije. Nakon toga istražitelji su krenuli u akciju te su Pouryana i Orbacha uhitili u Bukureštu u Rumunjskoj 2011. godine. Oni su ubrzo prebačeni u SAD gdje je počelo suđenje. Osim njih, u Liberiji je uhićeno i pet osoba koje su također komunicirale s agentom DEA-e te su prebačeni u SAD. Oni su pristali prodati kokain talibanima u Afganistanu koji bi oni kasnije preprodali i zaradili.

55-godišnji Orbach, koji je također proglašen krivim, nalazi se u zatvoru u New Yorku, a svoju kaznu doznat će 1. studenog.

Pročitajte više