Amnesty International: Srbi i Romi su u Hrvatskoj i dalje diskriminirani

Youtube: Screenshot

DISKRIMINACIJA hrvatskih Srba i Roma se nastavlja u Hrvatskoj, a broj istraga i presuda za ratne zločine i dalje je na niskom nivou, piše u novom izvještaju Amnesty Internationala. U Hrvatskoj su zato učinjeni pozitivni koraci u pravima LGTB zajednice donošenjem Zakona o životnom partnerstvu koji od srpnja omogućava istospolnim zajednicama ravnopravnost.

Hrvatski Srbi i dalje trpe diskriminaciju pri zapošljavanju u javnom sektoru. Također, Srbi u Hrvatskoj imaju problema s povratom svojih stanarskih prava koja su izgubili u ratu od 1991.-1995. godine.

Amnesty International spominje lanjsku odluku Ustavnog suda o referendumskom pitanju Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici koji ga je proglasio neustavnim. Njime se tražilo ograničenje korištenja jezika manjine u samoupravi gdje najmanje polovica građana pripada etničkoj manjini i to s naglaskom na srpski jezik u Vukovaru.

Romi i dalje odvojeni u školama

No, u izvještaju stoji da Romi i dalje većinom žive odvojeno i s ograničenim pristupom vodi, struji i bolničkim ustanovama. Četiri godine nakon presude u slučaju Oršuš mnoga romska djeca i dalje idu u odvojene razrede u školama.

Također, Romi su diskriminirani pri zapošljavanju i mnogi su nezaposleni.

Hrvatska i dalje odugovlači s donošenjem zakona koji će regulirati status i odštetu za sve civilne žrtve rata, a država još mora ratificirati Internacionalnu Konvenciju o zaštiti svih ljudi od prisilnog nestanka jer zbog nedostatka zakonske regulative još nisu jasna prava rodbine nestalih, zaključak je Amnesty Internationala.
 

Pročitajte više