Amnesty International: Stanovnici Aleppa trpe "nezamislive zločine"

Foto: Hina

U IZVJEŠĆU koje je objavila organizacija Amnesty International navodi se kako građani Aleppa trpe "nezamislive zločine". Također se navodi kako vladine snage i pobunjeničke skupine gotovo na dnevnoj bazi provode ratne zločine.

Najmanje 10 osoba, među kojima su žene i djeca, poginulo je u nedjelju prilikom bacanja takozvane "bombe bačve" na četvrt Saif al-Dawla. Prilikom bombardiranja stradao je vrtić.

U intervjuu za BBC koji je dao u veljači, predsjednik Bašr al-Assad kategorički je zanijekao da njegova vojska koristi tu vrstu bombe.

Amnesty u izvješću tvrdi suprotno. Navode kako je od siječnja 2014. do ožujka 2015. godine vlada neprekidno koristila "bombe bačve". Ciljevi su uključivali 14 tržnica, 12 prometnih čvorišta, 23 džamije, 17 bolnica i medicinskih centara te tri škole.

"Vidio sam djecu bez glave, razbacane dijelove tijela. Točno tako zamišljam pakao", kazao je jedan radnik koji je opisivao posljedice napada na četvrt al-Fardous koji se dogodio prošle godine.

Ubijeno više od 3000 civila

Amnesty je detaljno istraživao osam takvih napada te su zaključili da su velika većina žrtava civili. Prema aktivističkoj skupini Centar za dokumentiranje prekršaja u napadima u kojima su se koristile "bombe bačve", ubijeno je najmanje 3124 civila i 35 pobunjenika u pokrajini Aleppo.

"Dokazi sugeriraju da su namjerno ciljani civili i civilni objekti", navodi Amnesty u izvješću.


"Takvi sustavni napadi na civilno stanovništvo, kada se provode kao dio državne politike, predstavljaju zločin protiv čovječnosti", stoji u izvješću.

Za ratne zločine optuženi su i pripadnici pobunjeničkih skupina. Oni koriste neprecizna oružja poput minobacača ili improviziranih raketa opremljenih plinskim spremnicima nazvanim "pakleni topovi". Prošle je godine u takvim napadima poginulo najmanje 600 civila.

U izvješću se također navode mučenja, proizvoljna uhićenja i otmice civila od strane snaga sigurnosti ali i pobunjenika.

Amnesty navodi kako su ove strahote učinile su život civila u Aleppu nepodnošljivim. Jedan je stanovnik Aleppo opisao "krugom pakla".

"Ulice su pune krvi. Ljudi koji stradavaju nisu oni koje se bore", kazao je.

Pročitajte više