Anarhisti okupirali sjedište Sirize

Screenshot: YouTube

DESECI anarhista su u nedjelju upali u urede grčke vladajuće stranke kako bi prosvjedovali i pokazali solidarnost sa zatvorenicima koji štrajkaju glađu zbog loših uvjeta u zatvorima s maksimalnom sigurnošću, javlja Vice.

Oko pedeset prosvjednika je uletjelo u stranačko sjedište Sirize na atenskom trgu Koumoundourou i privremeno okupiralo nekolicinu katova.

Na videozapisu postavljenom na YouTube može se vidjeti kako anarhisti upadaju u urede i trče stepenicama, da bi sa zgrade razvili transparent i ulicu zasuli lecima.



Prosvjednici su članovima i radnicima Sirize predali listu zahtjeva među kojima su ukidanje pojedinih protuterorističkih zakona i kontroverznih zatvorskih ćelija (C-tipa) u kojima su smješteni osuđeni teroristi, uključujući i pripadnike neonacističke Zlatne zore.

Aktivisti i zatvorenici već dugo traže da se ćelije C-tipa, koje podrazumijevaju gotovo potpuno uskraćivanje kontakta s vanjskim svijetom, eliminiraju.

Nedjeljna okupacija, koja je potrajala nekoliko sati, nije uzrokovala policijsku intervenciju iako su radnici bili prisiljeni na privremeno napuštanje ureda. Nejasno je jesu li se prosvjednici povukli samovoljno ili pod prijetnjom sile.

"Bila sam u svom uredu usred prvog službenog intervjua za radio stanicu. Zaključala sam vrata da me ne bi uznemirivali. Mogli smo čuti lupanje i vikanje," rekla je glasnogovornica stranke Rania Svigou za AFP. 

Siriza je već zabilježila prve prosvjede radikalnih društvenih snaga nezadovoljnih načinom na koji su povedeni pregovori oko produžetka pomoći Trojke.

Pročitajte više