Božinović: U iduće dvije godine ćemo očistiti i zadnja minska polja

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Gospiću je danas predstavljen projekt MUP-a "Croatian Safe Steps CROSS", ukupne novčane vrijednosti 52.234.936,54 eura, započet 2022. godine, u sklopu kojeg je do sada razminirano 34.5 kilometara četvornih šuma i šumskog zemljišta na području pet županija.

Razminira se na području Karlovačke, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

"Provedbom projekta omogućit će se učinkovito smanjenje minski sumnjivog područja, poboljšati sigurnost građana i turista u Republici Hrvatskoj, doprinijeti zaštiti zdravlja i života ljudi, zaštiti okoliša te očuvanju imovine. Korisnik projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova, a operativno ga provodi Ravnateljstvo civilne zaštite", priopćili su iz Ličko-senjske županije.

Predstavljanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predstavnica Europske komisije Aida Liha Matejiček, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i drugi.

Božinović: Razminiranje je jedan od najdugotrajnijih i najopasnijih poslova

Božinović je rekao da je sustavno razminiranje jedan od najdugotrajnijih i najopasnijih poslova i da zahtijeva velika ulaganja.

"Za kompletno razminiranje ostale su nam još Ličko-senjska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Splitsko-dalmatinska županija koje su prema procjeni zagađene s približno deset tisuća eksplozivnih ostataka rata, mina i neeksplodiranih vojnih sredstava. Nakon gotovo 30 godina sustavnog razminiranja cijelu Hrvatsku ćemo u iduće dvije godine osloboditi od mina", poručio je.

Petry je naveo da se županiju razminira od 1996. godine. "Gledajući šume i brdsko-planinski dio, ličko područje je jako zahtjevno za razminiranje, a proces razminiranja bit će završen u iduće dvije godine. Većina poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije je deminirana kako bi ga stanovnici mogli koristiti za bavljenje poljoprivredom, stočarstvom u cilju razvoja gospodarstva", istaknuo je.

Pronađeno 2833 eksplozivnih ostatka

Projektne aktivnosti, izvijestio je MUP, predstavio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut te naveo da je do sada u okviru projekta razminirano 7.1 km četvornih u Karlovačkoj županiji, 12.7 kilometara četvornih u Ličko-senjskoj županiji, 6.1 kilometara četvornih u Sisačko-moslavačkoj županiji, 7.4 kilometara četvornih u Splitsko-dalmatinskoj županiji i 1.1 kilometar četvorni u Šibensko-kninskoj županiji.

Tijekom razminiranja pronađeno je i uništeno čak 2833 eksplozivna ostatka rata, uključujući 961 minu, od kojih je čak 939 komada protupješačkih mina, rekao je Trut te napomenuo kako je Šibensko-kninska županija, zahvaljujući ovom projektu, u potpunosti očišćena od mina.

U Hrvatskoj je od mina stradalo 610 osoba, od kojih 207 smrtno, a 40 pirotehničara izgubilo je život obavljajući poslove razminiranja.

Procjenjuje se da još uvijek na minsko sumnjivim područjima ima oko 10.000 raznih minsko eksplozivnih ostataka rata, navodi MUP, a trenutno je još uvijek oko 80 kilometara minski sumnjivog područja u 21 gradu i općini u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Pročitajte više