Argentina pokrenula trend: I Bolivijci prisilno nacionalizirali španjolsku energetsku tvrtku

ČINI se kako je argentinsko preuzimanje YPF iz ruku španjolskog Repsola bio samo početak trenda renacionalizacije tvrtki u Južnoj Americi.

Bolivijski predsjednik Evo Morales tako je jučer nacionalizirao nacionalnu električnu kompaniju Transportadora de Electricidad (TDE), koja je dosad bila u rukama španjolske energetske korporacije Red Electrica (REE).

Morales je naredio vojsci da uđe i zauzme sve prostore TDE-a, koji je kao podružnica REE-a posjedovao i upravljao sa 85 posto bolivijske električne mreže. Preuzimanje je, kako kaže Morales, učinjeno u čast bolivijskog naroda koji se bori za zadržavanje svojih prirodnih bogatstava.

Tradicionalna prvomajska eksproprijacija u Boliviji

Baš kao i u slučaju Argentina - Repsol, i ovdje se kao glavni razlog nacionalizacije navodi nedovoljno ulaganje Španjolaca u infrastrukturu. Morales je na proslavi Praznika rada kazao kako je od privatizacije bolivijske električne mreže 1997. godine u nju investirano samo 81 milijun dolara. "Naša vlada je, s druge strane, uložila 220 milijuna dolara u generiranje struje, od čega su drugi profitirali. Iz tog razloga, braćo i sestre, smo odlučili nacionalizirati električnu distribuciju", kazao je Morales pred pristašama. Statistike potvrđuju njegove riječi, nakon bolivijskog ulaganja u sektor proizvodnje struje, Red Electrica je prošle godine imala 23 posto veću zaradu.



Nije ovo prvi put Moralesu da strane kompanije nacionalizira baš na Prvi maj. Prije točno dvije godine nacionalizirao je četiri energetske kompanije, zbog čega se još uvijek spori s Britancima. 2008. je nacionalizirao najveću telekomunikacijsku kompaniju Entel. Jučerašnjom nacionalizacijom Morales se približio svom cilju da energiju, vodu, telekomunikacije i ostale strateške sektore zadrži u rukama Bolivije.

Španjolci zasad bez službene reakcije


Valja napomenuti kako je španjolska kompanija Red Electrica bolivijsku TDE privatizirala 2002. godine te je, do jučer, posjedovala 99,94 posto vlasništva u njoj, dok su preostalih 0,6 posto posjedovali bolivijski radnici. Red Electrica je Španjolcima od velikog interesa jer i sama vlada ima udjel od 20 posto u firmi.

Španjolski veleposlanik u Boliviji Ramon Santis odmah se pobunio protiv prisilne nacionalizacije kazavši kako "to šalje lošu poruku i budi opće nepovjerenje". Iako se iz Red Electrice još nisu službeno oglasili povodom eksproprijacije, čini se kako će ukupne reakcije ipak biti blaže nego u slučaju argentinske nacionalizacije YPF-a.

Morales spreman razgovarati o odšteti


Naime, Morales je u svom dekretu o nacionalizaciji poručio kako je država spremna pregovarati o nekakvom vidu odštete za španjolsku tvrtku, iako nije kazao o kakvom je iznosu otprilike riječ.

Analitičar Joao de Castro Neves iz Eurasia grupe smatra kako je Morales  pragmatičniji i manje radikalan od Huga Chaveza i Cristine Fernandez, zbog čega mu često slični potezi ipak prolaze bez velike međunarodne pompe. "On poznaje svoje granice", tvrdi Castro Neves.

Pročitajte više