BDP pao 11. put zaredom, Hrvatska uz SDP nezaustavljivo tone, a Grčić poručuje: "Bit će bolje dogodine"

Foto: Index (Ilustracija)

HRVATSKO gospodarstvo u drugom kvartalu 2014. godine palo je za čak 0,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. To je dvostruko veći pad nego u prva tri mjeseca ove godine, kada je BDP pao za 0,4 posto.

> Uvođenje nereda: Kako su Linić i SDP ubili Hrvatsku

> Oporba o padu BDP-a: SDP je poreznim nametima uništio gospodarstvo

> Oborili novi rekord: "U modernoj povijesti nema Vlade koja je zadržala vlast uz toliki pad BDP-a"

Domaće gospodarstvo u padu je već 11. uzastopnih kvartala. Hrvatska je u recesiji već šest godina.

Radi se o većem padu nego što se očekivalo. U anketi koju je agencija Hina provela među osam makroekonomista, bio je najavljen pad od 0,6 posto. Svi ispitanici smatrali su da će BDP pasti, a prognoze su varirale od -0,2 do -1 posto.

Ljudi se boje trošiti

Glavni razlog pada BDP-a je slaba osobna potrošnja, a glavni razlozi slabe potrošnje građana su pesimizam i visoka stopa nezaposlenosti. U drugom kvartalu splasnula je i industrijska aktivnost, a očekuje se i daljnji pad investicija.

"Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom bruto investicija u fiksni kapital.


Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva", tvrde iz Državnog zavoda za statistiku.

Minus bi na kraju godine mogao biti još veći

Američka rejting agencija Standard&Poor's, u svojoj krajem ocjeni krajem srpnja, potvrdila je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na razini BB te kratkoročni na razini B, uz stabilne izglede.

Iz S&P tada su upozorili kako je Hrvatska zapala u šestu godinu recesije zaredom te kako će u ovoj godini javni dug, koji je već dosegnuo razinu od 68 posto BDP-a, dodatno porasti. S&P je za 2014. godini predvidio pad BDP-a od 0,9 posto.

Početkom ovog mjeseca agencija Fitch snizila je hrvatski kreditni rejting za jedan stupanj, na "BB" za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i "BB+" u domaćoj. Tada su naveli da očekuju nastavak recesije u Hrvatskoj, te iskazali sumnju u to da će država uskoro stabilizirati javni dug.

Fitch očekuje pad BDP-a u ovoj godini od 0,5%.

Grčić: Iduće godine dolazi preokret


Branka Grčića, potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, optimizam i dalje ne napušta. Grčić je uvjeren da će mjere Vlade kojoj pripada na koncu rezultirati gospodarskim oporavkom.

"Stanje se nije promijenilo u zadnja tri mjeseca, unatoč nekim pozitivnim pokazateljima kao što je rast industrijske proizvodnje, kao što je rast izvoza više od 13 posto u prvih šest mjeseci, kao što je pad nezaposlenosti na godišnjoj razini, s više od 20.000  manje nezaposlenih ove godine u  odnosu na isto vrijeme lani. Imamo  probleme koji se ne mogu riješiti preko noći, a to je teško stanje u građevinarstvu i u osobnoj potrošnji. Ono što Vlada čini na pripremi velikih, zaista vrijednih projekata, vrijednih nekoliko milijarda eura, projekata koje ćemo sufinancirati iz EU fondova, sigurno će  opet potaknuti građevinarstvo u Hrvatskoj. Tu vidimo jedno od mogućih izlaznih rješenja. Osim toga,  Vlada ovih dana priprema vrlo ozbiljnu mjeru kojom će kroz porezni sustav povećati plaće u Hrvatskoj za gotovo milijun zaposlenih, i mislimo da se time zapravo može potaknuti i osobna potrošnja kao ključni drugi kritični element u samoj strukturi BDP-a. I to je ono što mogu poručiti, Vlada upravo radi ciljano, s ciljanim mjerama na one komponente koje danas negativno pridonose BDP-u. Ali isto tako očekujemo da privatni sektor, sa svoje strane, učini sve da se nastave ovi pozitivni trendovi, prije svega u industriji, ali  i drugim sektorima, osim građevinarstva, u preostalom dijelu ove godine, a ja bih rekao, posebno u idućoj godini koja bi trebala donijeti preokret", poručio je Grčić.

Slovenski BDP rastao 2,9 posto


Zanimljivo je spomenuti da je i Slovenski statistički zavod danas objavio prve procjene kretanja slovenskog BDP-a u drugom kvartalu 2014. godine. No, iz susjedstva stižu dobre vijesti.

Gospodarstvo Slovenije, jedine zemlja regija koja je uz Hrvatsku članica Europske unije, u drugom kvartalu ove godine raslo je za 2,9 posto. S obzirom na prvi kvartal ostvaren je rast od jedan posto.

Hrvatska među rijetkim zemljama sa padom BDP-a u 2014.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja svijeta u kojima će BDP pasti i u 2014. godini.

Naime, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, od ukupno preko 180 zemalja na njihovoj listi, pad BDP-a očekuje se u Hrvatskoj, Venecueli, Barbadosu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Cipru i Libiji. 
 

Pročitajte više