BIH očekuje 180 milijuna eura pomoći donatora za sanaciju posljedica poplava

Foto: Hina

VLASTI Bosne i Hercegovine očekuju kako će u srijedu na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu posvećenoj obnovi te zemlje i Srbije nakon svibanjskih poplava prikupiti do 180 milijuna eura pomoći s ciljem hitne rekonstrukcije stambenih objekata što je zadaća koja se mora obaviti najkasnije do kraja godine, najavio je u utorak u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

On je novinarima kazao kako predstavnici BiH u Bruxelles putuju s precizno definiranom procjenom svih šteta i planom obnove u kojemu su kao prioritetne zadaće istaknute obnova stambenog fonda uništenog ili oštećenog u poplavama te obnova uništenih proizvodnih pogona.

Lagumdžija je podsjetio kako je procjena što su je proveli domaći i međunarodni stručnjaci utvrdila da su ukupne štete od poplava u BiH dosegnule iznos od gotovo četiri milijarde konvertibilnih maraka (nešto više od dvije miijarde eura) a iznos sredstava potrebnih za obnovu je procijenjen na 3,450 milijardi KM (1,764 milijardi eura).

"Ukupni iznos šteta na stambenim objetkima pri tom je 880 milijuna KM (450 milijuna eura) a nama je za hitnu sanaciju potrebno 350 milijuna KM (179 milijuna eura) i mislim da ćemo to i uspjeti dobiti", kazao je Lagumdžija pojašnjavajući kao je najvažnije u narednih šest mjeseci osigurati krov nad glavom za sve kojima su poplave uništile ili oštetile domove.

Ostatak novca potreban za sanaciju svih šteta u BiH planiraju prikupiti kroz donacije ili povoljne kredite tijekom narednog dvogodišnjeg razdoblja.

Lagumdžija je istaknuo kako je iznimno važno osigurati potpuni nadzor nad utroškom doniranih sredstava te je najavio kako će se inzistirati da u tome sudjeluje i međunarodna zajednica kao i nevladin sektor.

Na donatorskoj konferenciji koju zajednički organiziraju vlade Slovenije i Francuske u Bruxellesu će u srijedu sudjelovati predstavnici svih 28 država članica Europske unije kao i 29 drugih država, šest međunarodnih financijskih institucija, šesnaest međunarodnih organizacija poput Ujedinjenih naroda kao i 31 nevladine organizacije te 12 privatnih tvrtki.

Pročitajte više