Baldasar udario preko Rode: Je li Ranko Ostojić omogućio Kačuniću prenamjenu prostora?

Foto: Hina

"NISAM samo ja, imaju još dva bivša gradonačelnika s postupcima, koliko ja znam", komentirao je danas na sjednici Gradskog vijeća Splita gradonačelnik Ivo Baldasar situaciju sa Spaladium arenom sa osvrtom na Turističku palaču, čija rasprava tek čeka vijećnike.

"Uskoro ćete me inkriminirati"

Baldasar je odgovarao na upite HDZ-ovog Hrvoja Marušića oko spora za Spaladium arenu, no evidentno je vrlo napet jer očekuje bespoštedni napad HDZ-ovaca koji su već zatražili ostavku zbog namještanja natječaja za plodouživanje Turističke palače. Izračunali su da je pobjednik natječaja tvrtka Valleus iza koje stoji Baldasarov donator Stipe Mađor u svojoj ponudi koristila podatke studije isplativosti koju je u kolovozu izradi SDP-ovac Željko Mateljak.

"Niste me sada inkriminirali, ali uskoro ćete", potrčao je Baldasar premda ga Marušić nije prozvao, već je pitao hoće li itko odgovarati za Spaladium arenu.

Gradonačelnici pod istragom

Baldasar je s gradonačelnicima pod istragom htio valjda olakšati dušu u iščekivanju inkriminacije za Palaču i namještanje natječaja. Zna se da je Ivica Škarić pod sudskom istragom zbog Kade, zna se i da je PNUSKOK plijenio dokumentaciju o najmu prostora iz doba Željka Keruma, koji je pod lupom istražitelja zbog još nekoliko stvari vezanih za svoj mandat, poput nenamjenskog trošenja namjenskih sredstava za sanaciju Karepovca, a zna se i da je od prošlog tjedna Baldasara i natječaj za Palaču preuzeo USKOK. Tako je pokriveno zaista zavidno vremensko razdoblje od kojih 15-ak godina, no indikativno je da među gradonačelnicima pod istragom nema Ivana Kureta, koji je bio gradonačelnik u doba dogovaranja Spaladium arene.

Baldasar je podsjetio da su za Arenu glasali i vijećnici, što je istina, no istina je i da se za anekse kojima se pogodovalo konzorciju i bankama doznalo tek naknadno, budući da ih je potpisao Kuret uz suglasnost Poglavarstva.

Ćurković pukao pa se proderao: "Vijećnici ili balavci?"

Baldasar je pojašnjavao da odgovornost nije isključena i da će se možda povesti nekakav postupak, no kako je Index već izvijestio, DORH je zaključio da u slučaju Spaladium arene nisu pronašli elemente kaznenog djela premda se radi o debelo najvećoj šteti koja je pogodila Grad Split u njegovih 1.700 godina postojanja. Marušić je uvjeravao da nema straha od sudske tužbe, jer konzorcij nije izvršio svoje obaveze, no Baldasar ga je upozorio da je spor vrlo izvjestan. Šteta što nitko nije rekao koliko bi sve to skupa moglo koštati Splićane jer će troškovi suđenja biti astronomski s obzirom na vrijednost spora od milijardu kuna. Tim više, jer se usput saznalo da je Dal-Koning Zvonka Kotarca počistio gradski račun temeljem presuda u par sporova. Otišlo je gotovo 50 milijuna kuna, preostali sporovi teže gotovo pola milijarde.

Sjednica je inače počela dosta nervozno, predsjednik Gradskog vijeća Splita Boris Ćurković izgubio je strpljenje s novim točkama dnevnog reda i polemikom oko redoslijeda za postavljanje vijećničkih pitanja. "Što je ovo, jeste li balavci ili vijećnici", zaderao se Ćurković koliko ga je grlo poslužilo.

Baldasara spašava pravaš Roda

Nervoza je u vijećnici opipljiva i može se nožem rezati. Svi čekaju točku s natječajem za Turističku palaču. Baldasar djeluje utučeno. Kao da se pomirio sa sudbinom u iščekivanju da ga razapnu kada dođe na red Turistička palača. No, čini se da ipak nije ispucao sve adute.

Sasvim neočekivano, za njegov, a i račun donatora Stipe Mađora, čitav set pitanja postavio je bivši HSP AS-ovac Damir Ćosić Roda. Nominalno je u HDZ-ovom bloku, no obrušio se na Gorana Kačunića, vlasnika F-toursa, koji je posljednjih tjedana više puta prozvao Baldasara, a podnio je i kaznenu prijavu jer je ponudio više od Valleusa za plodouživanje.

"Je li Ranko Ostojić omogućio Kačuniću prenamjenu prostora?"

Glavno pitanje je bilo tko je Kačuniću u Gradu Splitu dao prenamjenu prostora u Palači iz agencije u kafić. Toliko brzo nije se moglo zagrabiti u gradsku arhivu, no Roda je bio ustrajan. Je li to bio Ranko Ostojić, pitao je.

Evidentno je da je Baldasar preko Rode htio prebaciti lopticu u protivnički teren. Sada bi se svi trebali zapitati kako je Ostojić kao pročelnik za upravljanje gradskom imovinom prije 15 godina dopustio prenamjenu Kačuniću, a nitko valjda ne bi trebao nakon toga ni pomisliti pitati kako je moguć cijeli ovaj trapavi Baldasarov igrokaz sa Turističkom palačom i plodouživanjem za donatora kampanje iz 2013. godine.

 

Pročitajte više