Ban Ki-moon: Ovo je strašna godina za načela upisana u Povelju Ujedinjenih naroda

Foto: Hina

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu je, na otvaranju godišnjeg zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda upozorio da su svuda u svijetu "ljudska prava i pravna država na udaru".

"Od bačvi s eksplozivom (koje vladine snage koriste u Siriji) do smaknuća talaca odsijecanjem glave te napada na bolnice, utočišta UN-a za izbjeglice i humanitarne konvoje kako bi se izgladnjeli civili, ljudska prava i pravna država su na udaru u cijelom svijetu", kazao je Ban, navodeći sukobe u tijeku, od Gaze do Sirije i Iraka, kao i sukobe u Ukrajini i Srednjoafričkoj Republici.

"Ovo je strašna godina za načela upisana u Povelju Ujedinjenih naroda", rekao je Ban. Ova previranja, istaknuo je, stavljaju na kušnju multilateralni sustav.

"Sve više se suočavamo s raznim izazovima i UN mora odgovoriti na poziv u pomoć stanovništva"

"Broj izbjeglica i raseljenih dosegnuo je najvišu brojku od završetka Drugog svjetskog rata i UN se suočava s rekordnim brojem hitnih humanitarnih misija", kazao je glavni tajnik UN-a.

U svom je govoru ukazao i na opasnosti epidemije ebole "bez presedana" i ocijenio nužnim da se pomoć pogođenim zemljama, posebice Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu, uveća "dvadeset puta".

Govoreći o prijetnji koju predstavljaju džihadisti u Siriji i Iraku, kazao je da ona traži "međunarodni odgovor" i "odlučnu akciju kako bi se stalo na kraj strahotama" koje čini Islamska država.

"Te ekstremističke skupine jasno predstavljaju prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti", rekao je Ban.

Sve više se suočavamo s raznim izazovima i UN mora odgovoriti na poziv u pomoć stanovništva, zaključio je Ban.

Pročitajte više