Bandić besplatno dao gradski prostor udruzi "U ime obitelji"

Foto: Hina

GRADONAČELNIK Zagreba Milan Bandić udruzi "U ime obitelji" besplatno je na korištenje dao gradski prostor u Ulici kralja Zvonimira. Udruga "U ime obitelji" prostor je dobila na privremeno korištenje, u svrhu priprema za predstojeći referendum.

Udruga "U ime obitelji" morat će snositi tek troškove komunalija i režija, a prostor će moći koristiti najviše godinu dana, stoji u Bandićevoj odluci koju je na svojim internetskim stranicama objavila stranka Za grad. Na korištenje su dobili prostor na četvrtkom katu ukupne površine 68,88 m2.

Bandić nema pravo sponzorirati kampanju "U ime obitelji"

Ana Pavičić-Kaselj, ekonomska stručnjakinja s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, zbog ovakve je Bandićeve odluke, donesene po hitnom postupku, zatražila očitovanje od Državnog izbornog povjerenstva. Od njih traži da ustanove je li ovakav Bandićev postupak u skladu sa standardima Kodeksa Venecijanske komisije

Naime, standardi Venecijanske komisije izričito propisuju da se u financiranju za referendumsku kampanju moraju primjenjivati pravila kao i za izbornu kampanju, gdje su donacije lokalne samouprave zabranjene.

"Prostor je odlukom gradonačelnika dodijeljen isključivo za potrebe "pripreme i organizacije referenduma” što se može izjednačiti s primjerom u kojem u izbornoj kampanji, nakon raspisivanja izbora, gradonačelnik grada dodjeli gradski prostor jednoj stranci koja se kandidira na izborima, izričito za potrebe kampanje. Naime, to bi bila zabranjena donacija po nekoliko propisa u izbornoj kampanji, a ako se analogno, po Kodeksu, primjenjuje na referendumske kampanje, to bi bilo zabranjeno i u referendumskoj kampanji", tvrdi Pavičić-Kaselj.

Također, Pavičić-Kaselj ističe kako je Bandić udruzi "U ime obitelji" prostor dao "za potrebe pripreme i organizacije referenduma", iako ta udruga nema pravne osnove niti pripremati niti organizirati referendum. Za to je zaduženo Državno izborno povjerenstvo.

Pročitajte više