Bandić je za 30 tisuća kuna na 26 dana poslao u Varšavu da uči o EU fondovima iz kojih Zagreb nije dobio ni lipe

Foto: Hina

ZBOG čega je službenica Gradske uprave Mirela Đurić u Varšavi bila 26 dana i što su građani time dobili, upitala je Milana Bandića HDZ-ova Margareta Mađerić na aktualnom satu Gradske skupštine.

Boravak službenice Đurić u Varšavi je gradski proračun koštao 30.689 kuna. Dnevnice su plaćene 7.945 kuna, avionska karta 5.824 kune, a hotel 16.920 kuna. Službeno objašnjenje je da je Đurić u Varšavi bila na edukaciji o povlačenju novca iz EU fondova. Grad Zagreb, međutim, iz europskih fondova nije izvukao ni lipe.

"Nisam ja protiv edukacije, ali zanima me što su građani time dobili. Zagreb samostalno nije povukao ništa iz europskih fondova", kazala je Mađerić u pitanju koje je postavila Bandiću.

Bandićev odgovor: "Dobro gađam i lijevom nogom, s 30 metara pogodim u trepavicu"

Bandić je, u svom dobro poznatom stilu, ponudio osebujan, ali ne pretjerano informativan odgovor. Za Đurić je kazao da je mlada i ambiciozna djevojka, koja je pokazala interes da nešto nauči. A Varšava je, prema Bandiću, idealna destinacija za učenje jer je "gradonačelnica Varšave jedna od najboljih stručnjakinja".

"Što mislite da to funkcionira tako da odmah kad dođete sve to preslikate u dvadeset dana? Ja radim 16 sati dnevno, ali da radim tako kako vi zamišljate, bio bih predsjednik Obama. Fino mi nabacujete loptu, ali ja dobro gađam i lijevom nogom; sa 30 metara pogodim u trepavicu. Nemojte ljude valjati po blatu", poručio je Bandić koji kaže da Zagreb ima najkompetentniju upravu za EU fondove.

Za EU fondove zaduženi povjesničarka umjetnosti, kemičarka, biolog i kriminalist

A u toj upravi, kako je Index već pisao, sjede ljudi s vrlo zanimljivim kvalifikacijama. Jelena Ricov, šefica Ureda za programe i projekte EU, je povjesničarka umjetnosti. Njena pomoćnica je inženjerka kemije Jelena Marković, zamjenik je Miljenko Sedlar, inženjer biologije, a voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu projekata je kriminolog Marko Helfrih.

Grad Zagreb, kao što se od zastupnika oporbe već moglo čuti, u 2013. ima odobrena samo tri projekta koji se mogu financirati iz EU fondova. Niti u jednom od tih projekata Grad Zagreb nije samostalni nositelj projekta.

Pročitajte više