Bernardić povukao kandidaturu: Ministar Ostojić kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba

Ilustracija: Cropix

NAKON dva sata vjećanja u SDP-ovoj središnjici na Iblerovom trgu na sjednici zagrebačkog Glavnog odbora stranke, odlučeno je kako se prihvaća prijedlog stranačkog Predsjedništva te kao kandidata za zagrebačkog gradonačelnika ističe Rajka Ostojića. Odluka je bila jednoglasna. 

Bernardić se povukao

Podsjetimo, Predsjedništvo SDP-a je prošlog tjedna odlučilo zagrebačkoj organizaciji predložiti da umjesto Davora Bernardića kandidat stranke bude Rajko Ostojić. Ostojića su predložili nakon što su stranačke ankete pokazale da aktualni zagrebački gradonačelnik bolje stoji od Bernardića. Sam Bernardić zapravo je večeras povukao kandidaturu na način da je izašao ispred članove gradskog odbora te kao kandidata za gradonačelnika predložio ministra Ostojića! Kako doznajemo glavni razlog njegova povlačenja je da ne želi  raskol u stranci.

Osobna žrtva zbog partije

Bernardić je pred novinarima nakon završetka sjednice rekao kako su mu "jedinstvo i snaga SDP-a" na prvom mjestu i to prije osobne ambicije. 

'Spreman sam uvijek žrtvovati sebe, prije nego članove zagrebačkog SDP-a. Ne želim da zagrebački SDP bude talac situacije i prijepora oko toga tko bi trebao biti kandidat na izborima. Predložio sam GO da prihvatimo Rajka Ostojića kao kandidata jer je na prvom mjestu jedinstvo i snaga SDP-a, i iznad osobne ambicije', rekao je Bernardić i dodao kako dolazi vrijeme mladih ljudi.
 
Ostojić o "stagnirajućem Zagrebu"
 
Ostojić je pred novinarima govorio o Zagrebu koji godina stagnira kao i o teškom stanju u glavnom gradu Hrvatske.
 
"To ćemo promijeniti u svibnju", naglasio je samouvjereno Ostojić pred novinarima.  Ostojić se i zahvalio članovima Odbora što su mu dopustili da 'postane članom njihova tima'. 

Kriza u SDP-u

Podsjetimo, Indexov izvor iz SDP-a tvrdi kako članovima Predsjedništva na sastanku uopće nisu predočena istraživanja u kojima Ostojić navodno stoji bolje od Bernardića. Štoviše, neki članovi SDP-a smatraju kako je Milanovićeva glavna motivacija za "guranje" Ostojića na mjesto kandidata za gradonačelnika činjenica da Ostojić u Vladi ima bolji rejting od premijera, a popularniji je i među članovima stranke. 

Izvor blizak Bernardiću za Index je potvrdio i kako Predsjedništvo nije bilo jedinstveno u svojoj odluci za predlaganje Ostojića za kandidata na mjesto zagrebačkog gradonačelnika. Nakon što je Bernardić od Predsjedništva zatražio objašnjenje njihove odluke, krenula je žestoka rasprava, a najagresivnije je, tvrdi Indexov izvor, nastupio upravo Zoran Milanović. Padale su prijetnje i uvrede na osobnom nivou, a premijeru se u tome pridružila i jedna bliska suradnica.

"Što si vi umišljate, okružili ste se čistačicama", samo je jedna od uvreda upućena Bernardiću na današnjem sastanku, a kojom se navodno aludiralo na jednu od bliskih kolegica Davora Bernardića.

Pročitajte više