Bez plaće rade posljednja tri mjeseca: Radnici Tiskare Vjesnik sutra kreću u generalni štrajk

ZBOG vrlo teške situacije u Tiskari Vjesnik, neisplate plaća za srpanj, kolovoz i rujan, sumnje u mutne poslove u i oko Tiskare, radnici su sutra od 6 sati ujutro odlučili krenuti u generalni štrajk.

Radnici Tiskare Vjesnik štrajkali su prije dva tjedna, 10. listopada, od 9 do 14 sati kako bi upozorili Vladu na neizdrživo stanje u toj državnoj tvrtki koja je u blokadi zbog dugova od oko 150 milijuna kuna, zbog čega 360 zaposlenih nije primilo plaće za srpanj i kolovoz.

Vlada mora uskoro pronaći rješenje za Tiskaru, bilo kroz pokrivanje ili kompenzaciju gubitaka, jer od 150 milijuna kuna 100 milijuna se odnosi na dugove prema državi, bilo kroz privatizaciju tvrtke. No, prije privatizacije Tisak treba sanirati jer je AUDIO dosad već tri puta uzalud raspisivao natječaje na koje se nitko nije javljao. Sindikalci se boje da bi Tiskara mogla biti namjerno otjerana u stečaj kako bi se netko jeftino dokopao poslovnih prostora i velikog građevinskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji u gotovo samom centru Zagreba

Račun tiskare ove je godine bio blokiran nekoliko puta po par dana. Tako je u ožujku Vjesnik blokirala Porezna uprava i naplatila 3,4 milijuna kuna, a odmah nakon toga uslijedila je blokada Hrvatske poštanske banke za dvije rate kredita te se banka naplatila s 1,6 milijuna kuna. U svibnju HEP Opskrba preko blokade naplatila je dugovanje od 400 tisuća kuna, a u lipnju je Gradska plinara Zagreb naplatila 3,1 milijuna kuna.

Pročitajte više