BiH ne očekuje veliki priljev izbjeglica, ali strahuje od terorista

Ilustracija: FAH

VLASTI u Bosni i Hercegovini pripremaju se za moguću krizu ako izbjeglički val s prostora Srbije bude preusmjeren ka toj zemlji, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, i priprema se za eventualni dolazak prikrivenih terorista.

"Ako se to dogodi, mi ćemo djelovati sukladno zakonima i načelima međunarodnog prava i postupiti humano prema tim ljudima", kazao je Zvizdić dodajući kako je uvjeren da se to ipak neće dogoditi jer je cilj izbjeglica s Bliskog istoka i iz Afrike domoći se zapadnoeuropskih država.

Objasnio je kako se trenutačno provode konzultacije s vlastima Srbije i Makedonije radi suočavanja s mogućom krizom.U Sarajevu je zbog rastuće izbjegličke krize u regiji u utorak zasjedala i stalna međuvladina radna skupina za borbu protiv terorizma.

Razmatrane mjere pripravnosti i zaštite


Kako je priopćeno nakon tog sastanka iza zatvorenih vrata, "razmatrane su mjere pripravnosti i zaštite BiH od eventualnog dolaska osoba povezanih s terorističkim skupinama i koje bi mogle zlorabiti proces migracija izbjeglica za kretanje prema zemljama Europske unije".

Zamjenik ravnatelja Službe za poslove sa strancima, Izet Nizam izvijestio je kako BiH ima kapacitete za smještaj najviše 500 osoba pa se moraju razmotriti mogućnosti dodatnog smještaja i kontrole eventualnog ulaska izbjeglica u BiH.

I članovi radne skupine za borbu protiv terorizma ocjenjuju kako trenutno ne postoji opasnost od priljeva velikog broja migranata u BiH no suglasni su da se mora djelovati preventivno kako se ne bi narušila sigurnost u BiH.

Pročitajte više