BiH ostaje bez liječnika: "Za 10 godina neće imati tko preuzeti zdravstvene sustave"

Ilustracija: Shutterstock

SVE VEĆI broj liječnika i medicinskih sestara napušta Bosnu i Hercegovinu tragajući za bolje plaćenim poslom, a njihovo najčešće odredište su države-članice Europske unije poput Njemačke, ali i Hrvatska i Slovenija, upozorili u iz Liječnike komore Federacije BiH ističući kako zbog toga prijeti kolaps zdravstvenog sustava u cijeloj državi.

Predsjednik te komore Harun Drljević ustvrdio je kako je u protekle dvije godine BiH u potrazi za bolje plaćenim poslom napustilo najmanje 250 do 300 liječnika, prenosi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

Ubrzanom odlasku liječnika iz BiH u Njemačku posebice pogoduje činjenica da je ta zemlja ukinula nostrifikacijske ispite pa je sada, uz odgovarajuću diplomu, dovoljno naučiti njemački jezik te se odmah nakon toga može dobiti posao, pojasnio je Drljević.

Ukidanje nostrifikacijskih ispita rezultat je činjenice da liječnici iz Njemačke odlaze u skandinavske zemlje, jer i sami traže veće plaće.

Procjena je kako će Njemačkoj stoga do 2020. godine biti potrebno najmanje 20 tisuća stranih medicinskih radnika, liječnika, anesteziologa, patologa.

"S obzirom na to da Njemačka želi mlade ljude, sposobne, dobro obrazovane, ukinuli su nostrifikacijski ispit kojim su se štitili od dolaska radne snage. Zbog ovih olakšica ostat ćemo bez najvitalnijeg dijela liječničkog kadra", kazao je Drljević.

Drljević: Za 10 godina neće imati tko preuzeti zdravstvene sustave

Koliko točno liječnika odlazi iz BiH zapravo nitko ne zna jer oni nemaju obvezu biti prijavljeni članovi liječničkih komora. Zna se ipak kako u zemlji ostaju uglavnom liječnici u godinama, koji su pred mirovinom.


"Problem je što nam ostaje vremešni kadar jer pojedini specijalisti imaju 55 i 60 godina, što znači da za deset godina neće imati tko preuzeti zdravstvene sustave. Događa se da mladi liječnici uzimaju specijalizacije, potom upisuju tečaj njemačkog jezika i po završetku specijalizacije odlaze iz BiH", pojašnjava Drljević.

Baš kao i u slučaju Hrvatske, i liječnici iz BiH odlaze jer puno rade, a malo zarađuju.

Drljević kao primjer navodi činjenicu da liječnik na specijalizaciji u BiH može računati na plaću koja u prosjeku iznosi oko 650 eura.

Prema standardima Europske unije na 100 tisuća stanovnika dolaze 362 liječnika, a u BiH po toj metodologiji trenutačno nedostaje čak tri tisuće liječnika jer u toj zemlji za 100 tisuća ljudi skrbi 160 liječnika.

Pročitajte više