Bivši šef Mossada: Netanyahuov govor pred Kongresom je "sranje"

Screenshot: Times of Israel

BIVŠI šef Mossada Meir Dagan oštro je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekavši da je njegov govor o Iranu ispred američkog Kongresa "sranje".

Dagan je u intervjuu za Channel 2 osudio i politiku aktualne izraelske vlade prema Palestincima uz ocjenu da ona "ugrožava cionistički san".

"Stvarnost kakvu zagovaraju Netanyahu i (predsjednik stranke Židovski dom Naftali) Bennett će rezultirati s dvije države (na teritoriju Palestine). Ja mislim da je to katastrofa," rekao je Dagan.

"U palestinskoj areni, Netanyahuova politika će dovesti do aparthejda"  s kojim će "završiti cionistički san".

Dagan je u emisiji, gledajući isječke Netanyahuova govora o Iranu zajedno s voditeljem, promrmljao riječ "sranje" nakon što je premijer iznio tvrdnje o napretku i opasnostima iranskog nuklearnog programa.



"Ja sam 45 godina služio ovoj zemlji – sve sam te godine čuvao njezinu sigurnost kao židovske i cionističke države. Ja ne želim da taj san nestane," rekao je.

> Špijunski telegrami: Mossad je znao da Iran ne stremi nuklearnom oružju

> Iranski predsjednik: Ljudi u svijetu su prepametni da bi poslušali "ratnog huškača" Netanyahua

Netanyahuova stranka Likud je nakon emitiranje intervjua izdala priopćenje u kojem piše da Dagan obmanjuje javnost i da premijer predano i neumorno radi na sigurnosti Izraela.

"Meir Dagan je u krivu i zavarava," piše u priopćenju prema kojem Netanyahu nikad neće "ustuknuti pred međunarodnim pritiskom" i predati zemlju Palestincima jer će područja koja im predamo danas, "već sutra biti pod kontrolom radikalnih islamista i terorističkih grupa koje podržava Iran".

Bivši šef obavještajaca koji je na čelu Mossada proveo osam godina u subotu odlazi u Tel Aviv gdje će na prosvjednom skupu tražiti promjenu vlade, navodi Times of Isreal.

Pročitajte više