Bizarno: Židovi zarobljeni u Auschwitzu na 70. godišnjicu oslobođenja

Foto: Hina

ŽIDOVSKI vođa ostao je zarobljen u Auschwitzu preko noći nakon što su ga zaključali dok su ga snimali za televizijsku emisiju povodom 70. godišnjice oslobođenja iz nacističkog kampa, prenosi novinska agencija ANSA.

Ekipa je imala dozvolu za snimanje izravno u talijanski televizijski program Matrix. Prijenos je završio u 23 sata, no nitko od čuvara nije primijetio da su u kompleksu ostali Riccardo Pacifici, predsjednik rimske židovske zajednice i četvorica njegovih sunarodnjaka.

Kad su shvatili da su zaključani zvali su u pomoć, no nitko ih nije čuo. Nakon što su u mraku i na hladnoći proveli nekoliko sati pokušali su iskočiti kroz prozor, a onda se uključio alarm. Iz zloglasnog logora oslobodila ih je policija koja je došla ubrzo nakon dojave. No, to nije bio kraj njihovim mukama jer su poljski policajci mislili da su provalnici pa su ih uhitili i ispitivali.

"Ponašali su se prema nama kao kriminalcima. Židovi zarobljeni u Auschwitzu... Ne mogu vam ni objasniti kako sam se osjećao. Šokirani smo, ovo je mjesto gdje sam izgubio dio obitelji, gdje su stradali moji djedovi", rekao je jedan od "zarobljenika" Fabio Perugia izraelskom listu Haaretz.

Pročitajte više