Bore se za hranu, vodu, medicinsku pomoć: U Siriji 5,5 milijuna djece pogođeno sukobom

Foto: Guliver image/Getty images

BROJ djece pogođene sirijskim sukobom više se nego udvostručio u trećoj godini sukoba i dosegnuo je 5,5 milijuna, po izvješću UN-ova Fonda za djecu (UNICEF) objavljenom u utorak.

U tom izvješću pod nazivom "Pod opsadom - tri godine sukoba pogubnog za djecu u Siriji" UNICEF tvrdi da je milijun djece na područjima pod opsadom i na nedostupnim područjima i traži više humanitarne pomoći.

"Velik broj sirijske djece koja su lišena pomoći, koja žive u ruševinama i bore se da nađu hranu, ostao je bez ikakve zaštite te medicinske i psihološke pomoći i ima ograničen pristup školovanju ili ga uopće nema", po tom izvješću.

"Ima slučajeva da se trudnice i djecu namjerno ranjava i ubija iz snajpera", dodaje.

Kako se navodi u UNICEF-ovu izvješću, više od dva milijuna djece treba liječničku njegu i psihološku pomoć.

"Nasilje, urušavanje školskog i zdravstvenog sustava, velika psihološka patnja i pogoršanje gospodarskih prilika pridonose uništenju čitavog naraštaja" sirijske djece, ističe se u tekstu.

Ukupno 1,2 milijuna djece je izbjeglo iz zemlje i žive u uvjetima u kojima je ograničen pristup pitkoj vodi, hrani i izobrazbi.

Broj djece stradale u ovom ratu "već sad je jednak broju stanovnika zemlje poput Finske ili Danske", podsjetio je u Ženevi glasnogovornik UNICEF-a za Bliski istok i za Sjevernu Afriku, Simon Ingram.

Pročitajte više