Brammertz: Da bi poštivali prošlost, moramo zločin u Srebrenici nazvati pravim imenom, to je genocid

Foto: FAH

ICTY, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju poslao je danas priopćenje u kojem navodi glavne zaključke tužitelja Sergea Brammertza.

On je ustvrdio da je ono što se dogodilo u Srebrenici čisti genocid. Priopćenje ICTY-ja prenosimo u cijelosti.

Brammertz je zločin u Srebrenici nazvao genocidom

Komemoracija za Srebrenicu pod nazivom "Srebrenica: Sjećanje i čast  za žrtve genocida" održana je u sjedištu UN-a u jučer u New Yorku. Događaj je organiziralo 17 zemalja, na poziv stalne predstavnica BiH u UN-u Mirsade Čolaković. Glavni tužitelj Serge Brammertz dao je svoju izjavu o Srebrenici na komemoraciji.

Lista ključnih govornika uključila je i glavnog tajnika Ban Ki-moona, predsjednika skupštine Sama Kahambu Kutesa, izbjeglicu Adisadu Dudić koja je pobjegla iz doma u blizini Srebrenice, ambasadoricu Samanthu Power, ambasadora Matthewa Rycrofta, i Arthura Schneiera, osnivača fondacije "The Appeal of Conscience".

"Žrtve moraju dobiti pravdu"

"Da bi poštivali prošlost, moramo događaj u Srebrenici nazvati njegovim pravim imenom, a to je genocid. Kako bismo izgradili budućnost, moramo govoriti ono o čemu se šuti. Prije 20 godina postojala je samo jedna nada za pravdu. Danas je to realnost", rekao je Brammertz.

ICTY je dosad osudio 14 osoba za zločine počinjene u Srebrenici, dok se Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek nalaze na sudu za tamošnji genocid, uz druge zločine.

"Imamo moć da pokažemo svakoj od žrtava da se pravda može dostići. Više nego sve riječi koje smo danas izrekli, pravda je pravo priznanje koje žrtve Srebrenice i ostalih raznih zločina u bivšoj Jugoslaviji mogu dobiti", zaključio je Brammertz.

Pročitajte više