Brasseur: Hrvatska napreduje, ali za slobode se treba svakodnevno iznova boriti

Foto: FAH

ZA VAŽNE slobode, poput slobode govora i okupljanja treba se neprestano boriti, rekla je danas u Zagrebu predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur u predavanju što ga je održala studentima zagrebačkog sveučilišta.

"Moramo biti svjesni da slobodu govora i okupljanja ne smijemo uzeti zdravo za gotovo, nego se za njih moramo svakodnevno boriti", rekla je dužnosnica paneuropske organizacije koja okuplja 47 zemalja članica. Vijeće Europe ne temelji se na gospodarskom ni na sigurnosnom kriteriju, nego na vrijednostima, dodala je. "Da bi čovjek imao temeljna prava, mora imati više-manje pristojan život", rekla je u vezi s pitanjem odnosa Grčke i Europske unije.

Prije predavanja studentima Anne Brasseur se sastala i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i s njime razgovarala o zabrinjavajućem porastu netolerancije, rasizma i antisemitizma u pojedinim zemljama članicama Vijeća Europe, o krizi u Ukrajini te o problemu ilegalnih migracija.

"Hrvatska je primjer za uspješnost poštivanja ljudskih prava"

Predsjednica Parlamentarne skupštine kazala je kako je Hrvatska primjer za uspješnost poštivanja ljudskih prava, priopćeno je iz vlade, a Milanović je naglasio da se hrvatska Vlada zalaže za visoke standarde u zaštiti ljudskih prava te čvrsto podupire njihovu provedbu.

Jutros nakon sastanka s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, Brasseur je rekla kako je Hrvatska postigla golem napredak u pogledu izvršavanja svojih obveza prema Vijeću Europe, ali još nije ratificirala dvije konvencije i to sada treba biti prioritet.

"Demokracija je trajni proces"

"Hrvatska je napravila golem napredak u poštivanju obveza prema Vijeću Europe, ali demokracija je trajni proces i što se tiče VE-a dvije važne konvencije Hrvatska još nije ratificirala: revidiranu Socijalnu povelju i Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama", rekla je Brasseur koja boravi u službenom posjetu Zagrebu, u izjavi za novinare. "Složili smo se da to sada treba biti prioritet, vaša je zemlja potpisala ali nije ratificirala. Treba učiniti sve da se to ratificira", istaknula je.

Leko je rekao novinarima kako nema razloga da Hrvatska ne ratificira spomenute konvencije te istaknuo kako na tome treba početi raditi. "Složili smo se da postoji potreba da se ubrza proces ratifikacije konvencija i ja ne vidim nijedan suštinski razlog zašto nismo ratificirali i jednu i drugu konvenciju", kazao je.

Pročitajte više