Broj smrtnih kazni prošle je godine porastao za 15 posto

Foto: Guliver Image / Getty Images

PROŠLE je godine u odnosu na 2012. godinu broj smrtnih kazni porastao za gotovo 15 posto, a razlog tomu je porast takvih kazni u Iraku i Iranu, javljaju iz Amnesty Internationala.

Najviše ljudi pogubljeno je u Kini, no točan broj nije poznat jer se čuva u tajnosti. AI vjeruje kako se tamo provede više od 1000 pogubljenja godišnje. U Iranu je pogubljeno 369 osoba, dok je u Iraku pogubljeno 200 manje.

Ne uključujući Kinu, prošle je godine provedeno 778 pogubljenja dok je 2012. godine ta brojka iznosila 682.

Pogubljenja su provedena u 22 zemlje, a u 2013. godini Indonezija, Kuvajt, Nigerija i Vijetnam ponovno su uvele smrtnu kaznu.

Iako je porastao broj smaknuća, u posljednjih 20 godina zabilježen je stalan pad zemalja koje obavljaju pogubljenja, a Amnesty international zabilježio je napredak u svim regijama prošle godine.

Po prvi puta od 2009. godine u Europi i Središnjoj Aziji nije provedeno nijedno smaknuće. Bjelorusija prošle godine nije izvršila nijedno smaknuće. Bez smaknuća bile su Gambija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan.

Javna smaknuća provedena su u Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji i Somaliji. Odsijecanje glave, strujni udar, strijeljanje, vješanje i smrtonosna injekcija bile su metode kojima su se zemlje koristile prilikom pogubljenja.

Lista pogubljena:


Kina (1000+)
Iran (369)
Irak (169)
Saudijska Arabija (79)
SAD  (39)
Somalija (34)
Sudan (21)
Yemen (13)
...

Pročitajte više