Čačić o problemu švicarskog franka: Samo konverzija u kune nudi sigurnost građanima

Foto: Narodna stranka - Reformisti

"TRENUTAČNA konverzija kredita u francima u kune i zadržavanje visina anuiteta na razini prošlog mjeseca do kraja otplate kredita jednostavno je i cjelovito rješenje koje građanima jamči dugoročnu sigurnost" smatra Radimir Čačić čelnik Narodne stranke - Reformisti koji je danas na konferenciji za medije predstavio rješenja za građane koji imaju kredite u švicarskim francima, s obzirom na posljednji i neočekivani rast tečaja franka.

Banke su svjesno ušle u manipulativan posao

Reformisti naglašavaju da trenutno stanje predstavlja egzistencijalnu ugrozu za preko 70 000 hrvatskih obitelji koje su dugoročnim stambenim kreditima u švicarskom franku dovedene u poziciju da će, uz više od 17 posto koliko ih danas ne otplaćuje kreditne obaveze i najveći dio preostalih koji još uplaćuju biti u tome onemogućene.

"To znači osobne bankrote i ovrhe nad stambenih prostorima odnosno otpise i gubitke u bankama i ugrozu bankarskog sustava. Dakle, iznalaženje rješenja je neupitno u interesu i građana i banaka. Odgovornost za to je na bankama koje su svjesno ušle u manipulativni posao, državi koja to nije spriječila putem HNB-a i građanima koji već danas snose posljedice", smatraju reformisti.

Nula posto kamata na 20 godina


Čačić je danas na konferenciji za novinare upozorio da su građani nepoznavanje opasnosti transakcije dovedeni u ovu poziciju, pa da je tako  svako daljnje opterećenje građana neprihvatljivo.

Čačićeva ideja je trenutačna konverzija iz franka u kune, a potrebni iznos eura za konverziju osigurao bi HNB, a za taj iznos osigurava kunski kredit bankama uz nula posto kamata na 20 godina, pri čemu se banke obvezuju na zadržavanje postojećeg kunskog iznosa anuiteta za otplatu kredita na razini anuiteta u prošlom mjesecu do otplate kredita.

"Građani su time u potpunosti zaštićeni do kraja otplate kredita, jer se njihov anuitet neće mijenjati bez obzira na promjene tečaja. Smanjenje deviznih rezervi na razini 2 milijarde 800 milijuna eura već kod ovogodišnjeg izdanja eurobonda za hrvatsku državu od milijardu eura, smanjuje taj iznos na milijardu i 800 milijuna eura.  Cijela transakcija je potpuno neutralna sa stanovišta inflatornih pritisaka i predstavlja trenutačno i jednostavno rješenje", zaključuje Čačić.

Pročitajte više