Cipras odustao od predizbornih obećanja a zauzvrat dobio preimenovanje Trojke u "institucije"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europske središnje banke Mario Draghi rekao je grčkim dužnosnicima da se njihova zemlja suočava sa kritičnom situacijom te da moraju dopustiti da se predstavnici eurozone vrate u Grčku ako žele primiti dodatnu pomoć, doznaje Bloomberg od neimenovanih dužnosnika EU.

Draghi je na sastanku u ponedjeljak rekao grčkom ministru financija Yanisu Varoufakisu da je potrebno izvršiti reviziju njihovih financija kako bi se utvrdilo koliko im je pomoći potrebno.
Predstavnici Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, navodno Grčkoj šalju sličnu poruku.

Grčka je navodno pristala dopustiti predstavnicima bivše Trojke povratak u Atenu.

Bez pristupa financijskim tržištima, grčki proračun bi u roku od sva do tri tjedna mogao ostati bez novca. No da bi se utvrdilo stvarno stanje grčkih financija potrebna je revizija.

Premijer Aleksis Cipras odustao je od nekih predizbornih obećanja te više ne zahtjeva otpis duga, a ne planira ni obustavu privatizacije.

Zauzvrat je dobio da se više, za MMF, EK I ECB ne koristi naziv Trojka, koji je omražen u Grčkoj, nego je sada u upotrebi naziv "institucije".

"Trojka je skupina tehnokrata koji su dolazili u Atenu sa kolonijalnim stavovima" rekao je Varoufakis.

Grčka neće dobiti dodatnu pomoć iz programa vrijednog 240 milijardi eura, sve dok kreditori ne budu zadovoljni Ciprasovim planovima, rekao je Jeroen Dijsselbloem, predsjednik Vijeća europskih ministara financija.

Pročitajte više