Crna Gora otvorila pristupne pregovore s EU-om

CRNA GORA započela je u Bruxellesu pristupne pregovore s Europskom unijom.

Pregovori Bruxellesa i Podgorice službeno su proglašeni otvorenima na međuvladinoj konferenciji, a konkretno će započeti kada se zakonodavstvo Crne Gore usporedi s pravnom stečevinom Europske unije.

Crna Gora ima kandidatski status od prosinca 2010. godine i pregovore će početi najranije 2013. godine, kada će biti dovršen screening za dva najvažnija poglavlja. Pregovori će se voditi prema novom principu - najprije će se otvoriti najvažnija poglavlja, 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost, koja će biti otvorena tijekom čitavog pregovaračkog procesa i zatvorena na kraju. Bruxelles se odlučio za takav pristup kako se bi opet događalo da zemlje ulaze nespremne u Europsku uniju.

"Iako se suočavamo s unutarnjom krizom, ovo pokazuje da su zemlje Zapadnoga Balkana izabrale europski put", rekao je danski ministar europskih poslova Nicolai Wammen, a prenijeli su strani mediji. Kao što znamo, Hrvatska je završila pregovore i sljedeće bi godine trebala postati 28. zemlja EU-a, dok su ostale zemlje regije - Albanija, BiH, Makedonija i Srbija - u različitim fazama pregovora.

Pročitajte više