"Crni petak hrvatskog sindikalizma": O sudbini Temeljnog kolektivnog ugovora odlučit će arbitraža

VLADA i sindikati javnih službi idu na arbitražu jer su samo četiri sindikata javne službe potpisali s Vladom dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora, dok su prosvjetari i medicinske sestre te tehničari okupljeni oko Matice sindikata odbili potpisati.

Arbitraža bi trebala presuditi jesu li potpisi dovoljni da ne dođe do raskida TKU-a.

Ribić: Ovo je crni petak hrvatskog sindikalizma

"Crni petak hrvatskog sindikalizma. Ovdje danas se potpisuje odricanje od naših prava i to nije jednokratno odricanje. Što mislite, da će Vlada te naknade htjeti staviti u novi Temeljni kolektivni ugovor", pita se Ribić koji je pozvao članstvo na referendum u rujnu, a ako ne uspije proces mirenja i arbitraže te Vlada otkaže kolektivne ugovore najavljuje pravnu bitku i štrajkove.

Dodatak je potpisao Sindikat liječnika, u čije ime Ivica Babić kaže: "Oni snose odgovornost za svoje postupke. Mislim da posljedice mogu biti vrlo neugodne i dugoročne. Kolektivni ugovor ne može dirati zato što netko zadovoljava svoju taštinu, u ovom slučaju mislim na predsjednika Matice i sve njegove sindikate", rekao je Babić.

Podsjetimo, uz božićnicu u ovoj te regres i jubilarnu nagradu u sljedećoj godini Vlada smanjuje i iznos dnevnice, a preinake su predložene i u naknadi za prijevoz. Sve to trebalo bi rezultirati uštedama od dvije milijarde kuna u dvije godine.

Nezadovoljstvo socijalnim dijalogom


Sindikati i poslodavci nakon jučerašnje četverosatne sjednice GSV-a poslali su jasnu poruku Vladi: "Nismo zadovoljni stanjem socijalnog dijaloga u zemlji". Posebno ih je zasmetalo što se na sjednici, unatoč njihovom pozivu, nije pojavio premijer Milanović.

Nezadovoljan je sindikalist Krešimir Sever: "Razina komunikacije nije se svela čak ni na uljudbeni dopis koji bismo dobili povratno, i to je dodatno iritantno i za stranu poslodavaca i sindikata. Zakoni se šalju kasno, dio zakona prolazi mimo GSV-a".

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić opravdao je premijera, naglasivši kako nije bilo predviđeno da on prisustvuje sjednici. Jedna od glavnih tema bio je i Dioki, te je na kraju dogovoreno da će se u ponedjeljak u Ministarstvu gospodarstva još jednom pokušati dogovoriti rješenje s predstavnicima Sindikata i Stožera za obranu Diokija. Što se tiče Zakona o reprezentativnosti, koji bi danas trebao biti usvojen u Saboru, Vlada je sindikatima dala mogućnost da do 9 sati dostave svoje amandmane.

Pročitajte više