Dačić: U Srebrenici se dogodio zločin, ali više je ubijenih u zločinima među Srbima

Foto: FAH

VELIKA Britanija je Vijeću sigurnosti UN-a podnijela novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici, a rasprava je zakazana za danas poslijepodne. Srbijanski inoministar poručuje - Srbija će stajati na strani Republike Srpske...

Kako se doznaje rezolucija je pooštrena u odnosu na prethodnu verziju u dijelu koji se odnosi na negiranje genocida. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da Srbija nije pozvana da sudjeluje u raspravi te naglasio da Srbija ima primjedbe na rezoluciju i smatraju da Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u svemu tome. Za srpski narod danas je važan dan, ali ne i sudbonosan, rekao je Dačić.

"Mi smo svi svjesni da Srbija ne smije likovati ako se rezolucija ne usvoji, ali isto tako Srbija ne smije oplakivati svoju sudbinu ako se usvoji. Moramo ići dalje", naglasio je ministar Dačić.

Prijedlog rezolucije ne može doprinijeti pomirenju

Samo jaka Srbija koja brani svoje nacionalne interese može biti poštovana, tako da u budućnosti uopće ne raspravljamo na ovakav način, rekao je Dačić. Kaže da će se Srbija radovati ako je cilj rezolucije pomirenje, ali dodaje da prijedlog rezolucije, koji je već izazvao puno podjela, ne može doprinijeti pomirenju.

Srbija ne osporava da se u Srebrenici dogodio veliki i masovan zločin, kaže Dačić ali naglašava da je bilo i puno drugih zločina nad srpskim narodom koji premašuju tu brojku.

"Ako netko želi time stvoriti pravne pretpostavke za ukidanje Republike Srpske na temelju toga da je ona stvorena na genocidu, onda moram podsjetiti da je Srbija jamac Daytonskog sporazuma. Ako netko misli da će to tako lao proći, moram upozoriti da će Srbija će apsolutno stajati na strani Republike Srpske, kao entiteta srpskog naroda", zaključio je srbijanski inoministar.

Pročitajte više