Danas objava Registra hrvatskih branitelja; Rakar: I kada su me priveli bio sam za objavu!

Foto: Ministarstvo branitelja

STIGAO je i taj dan. Nakon godina polemika, žestokih obračuna, istraga i kaznenih prijava danas će napokon biti objavljen Registar hrvatskih branitelja. Svečanost objave održava se u 12,30 u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Registar branitelja ugledat će svjetlo dana i to, ovaj put, na legalan način. Svečano će ga predstaviti resorni ministar Predrag Matić, a svoje ratne putove, uz njega, objavit će i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Oko objave Registra burno se raspravljalo u Saboru, a HDZ-ove zastupnike, koji su glasali protiv njegove objave, ministar Predrag Matić u dva je navrata bezuspješno uvjeravao.

"Objavom Registra neće biti narušena sigurnost pojedinaca niti ugroženi nacionalni interesi, za što smo dobili sve potrebne suglasnosti i očitovanja nadležnih ministarstava, ureda i agencija. Ova Vlada ispunit će jedno od svojih predizbornih obećanja na radost i ponos svih časnih i poštenih hrvatskih branitelja", rekao je Matić. "Javni registar omogućit će nove optužnice iz Srbije, ulica će suditi", poručivali su HDZ-ovi zastupnici Tomislav Ivić i Dujomir Marasović.

Javno dostupni samo ime i prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu kao i pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru

"Zapravo će ulica ocjenjivati i suditi je li netko bio ili nije hrvatski branitelj", rekao je bivši ministar Tomislav Ivić. "Tvrdim da je ovo samo priprema za oštar pristup hrvatskim braniteljima koji će doći u sljedećim vremenima i ništa više", dodao je Dujomir Marasović.

Sabor je na kraju većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, čime je javno dostupnim učinio popis hrvatskih branitelja iz Registra. Za zakonske izmjene glasalo je 89 zastupnika, 31 ih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Javno dostupni u elektroničkom obliku od danas će biti ime i prezime branitelja, godina i mjesto rođenja te ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu kao i pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru. U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

Podsjećamo, 2010. je u javnost procurio Registar branitelja, a cijela priča je završila na prijavi protiv nepoznatog počinitelja. U Hrvatskoj status branitelja ima oko pola milijuna ljudi.

Rakar: Smatram da je registar trebalo objaviti puno ranije

"Sve pet, ja sam zadovoljan. Došlo je sve na moje, bio sam ispred vremena", rekao je kratko Marko Rakar koji je priveden prije dvije godine zbog sumnje da je objavio Registar branitelja.

Podsjetio je da ga je policija tada ispitivala desetak dana, a cijela priča je završila prijavom protiv nepoznatog počinitelja.

"Ja sam i onda rekao da sam za objavu i smatram da je to trebalo napraviti puno prije, iako ne očekujem da će se išta posebno dogoditi i promijeniti nakon objave", završio je.

Pročitajte više