Dekanić: Nitko ne može predvidjeti koliko će gorivo još poskupjeti

Foto: FAH

CIJENE goriva u ponoć će poskupjeti i to značajno, benzini za 40, a dizeli za 37 lipa po litri. Spremnik goriva od 50 litara bit će skuplji 20 kuna.

Porast cijena na domaćem, rezultat je rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, ali u pozadini su i geopolitički razlozi, kažu stručnjaci. Tijekom dužeg razdoblja pada cijena najviše koristi imali su uvoznici, primjerice Europska unija, dok je Rusija kao izvoznik zbrajala gubitke. Poskupljenje uz Rusiju, najviše ide na ruku i SAD-u, čija proizvodnja nafte uz ovu cijenu postaje profitabilna, kaže profesor na rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Igor Dekanić.

"Cijene nafte su krenule prema gore, dokle će rasti to je teško predvidjeti jer ipak glavna karakteristika svjetskog tržišta nafte je nepredvidljivost", rekao je Dekanić za Media servis.

"Pa se ne može sa sigurnošću predviđati što će se događati sa cijenama u idućem razdoblju", kaže Dekanić, ali ipak ocjenjuje da će cijene oscilirati.

No, većeg poskupljenja i vraćanja cijena na iznad deset kuna, ne bi trebalo biti, smatra naftni stručnjak Davor Štern.

"Nema spornosti oko porasta cijena"


"Ja se nadam da je ovo zadnje veliko poskupljenje u narednih nekoliko mjeseci, ne vidim razloga zašto bi poskupjelo osim ako ne dođe do nekih geopolitičkih događaja koji bi mogli utjecati na psihologiju burzi i ponašanje velikih trgovaca", kaže Štern za Media servis.

A veliki trgovci za sada se ponašaju u skladu s pravilima tržišnog natjecanja. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije uočila špekulacije, kaže Snježana Vujisić Sardelić iz Odnosa s javnošću.

"Jedino ako bi se vidjelo da je to nekakva posljedica dogovora i da su se oni tu dogovorili na isti dan u istom omjeru na isti način podignuti cijene onda bi to bio eventualno nekakav signal za nas", kaže Snježana Vujisić Sardelić i dodaje da Agencija prati zbivanja na domaćem tržištu nafte.

Pročitajte više