Dempsey: Talibani bi trebali pregovarati o prestanku sukoba u Afganistanu

Foto: Guliver Image / Getty Images

TALIBANI bi trebali iskoristiti priliku i početi sudjelovati u pregovorima kojima bi se okončao sukob u Afganistanu, izjavio je zapovjednih združenog stožera američkih oružanih snaga general Martin Dempsey u Bruxellesu nakon razgovora s čelnicima NATO-a.

"Ne dajem savjete talibanima ali ako bih im davao savjete onda bih im rekao - vaša pregovaračka pozicija neće se poboljšati već će oslabiti", kazao je Dempsey.

Ako se uspije osigurati trajno financiranje afganistanske vojske i njena stalna nazočnost na terenu "tada će talibani vjerojatno shvatiti da su propustili priliku da se ponovno reintegriraju u društvo", ocijenio je Dempsey. "Ako sada ne iskoriste priliku kasnije će biti u slabijoj poziciji", dodao je.

Američki i NATO-vi dužnosnici ukazali su na činjenicu da je prvi krug izbora u Afganistanu prošao relativno mirno unatoč stalnim prijetnjama talibana da će učiniti sve da se izbori ne provedu.

Mnogi talibanski zapovjednici i čelnici su ubijeni i zarobljeni tijekom dugogodišnjih borbi a njihovi borci potisnuti iz nekih dijelova na jugu zemlje u kojima su imali jaka uporišta.

"Oni (talibani) nisu bili u stanju uvjeriti afganistanski narod da bi trebali odabrati budućnost s njima a ne s legalno izabranim vlastima", naglasio ej Dempsey.

"Možda će neki reći da sam previše optimističan jer smo uložili 12 godina naših života u to, ali mislim da se afganistanski narod izjasnio" time što je izišao na izbore unatoč prijetnjama, dodao je on.

Pročitajte više