Rasmussen u Crnoj Gori: Vrata NATO-a su vam otvorena

Rasmussen u Crnoj Gori: Vrata NATO-a su vam otvorena

Foto: Guliver image/Getty images

VRATA NATO-a su otvorena svim europskim demokracijama koje su sposobne doprinijeti zajedničkoj stabilnosti i sigurnosti i koje dijele vrijednosti Alijanse, rekao je u četvrtak u Podgorici glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

"Integracija u NATO je slobodan izbor, ali zahtijeva značajne napore i reforme", kazao je glavni tajnik NATO-a nakon razgovora s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Rasmussen nije prejudicirao ishod summita u Walesu na kojemu bi trebala biti donesena odluka o crnogorskom prijemu u NATO, ali je odao priznanje Crnoj Gori na dosadašnjim aktivnostima u euroatlanskim integracijama.

"Crna Gora je za NATO veoma značajan partner i snažan kandidat za članstvo. Pokazali ste posvećenost Alijansi u praktičnom smislu, igrate pozitivnu ulogu na zapadnom Balkanu i doprinosite međunarodnoj sigurnosti", istaknuo je Rasmussen.

On je ocijenio da je Crna Gora od ponovnog sticanja neovisnosti ostvarila mnogo, ali da su potrebni dodatni napori. "Radujem se da vidim Crnu Goru pridruženu euroatlantskoj obitelji čim bude spremna za to. Mnogo je postignuća, ali potrebni su i daljnji napori, u onim područjima koja su relevantna i za vaše pristupanje EU. To je jačanje vladavine prava, područje sigurnosti, borbe proiv korupcije i organiziranog kriminala", precizirao je Rasmusen.

Na pitanje novinara o tome bi li članstvo Crne Gore u Alijansi doprinijelo da stabilnost zapadnog Balkana bude izvjesnija i dugoročna, glavni tajnik odgovorio je pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema sumnje da bi članstvo u NATO doprinijelo stabilnosti Balkana i poslužilo bi kao primjer da se reforme isplate, jednako kao i dobri susjedski odnosi", rekao je.

Rasmussen je pozdravio crnogorsku potporu stajalištu zapadnih država kada je riječ o pitanju Ukrajine i poštivanju međunarodnog prava te zahvalio Crnoj Gori na doprinosu misijama u Afganistanu.

Crnogorski premijer Đukanović je kazao je kako je u razgovorima potvrđeno da Crna Gora radi ozbiljne iskorake i pokazuje "ne samo političku i deklarativnu opredjeljenost da bude dio NATO-a, već rezultatima i učincima potvrđuje da se veoma ozbiljno priprema za tu višu fazu integracije i za potrebnu razinu odgovornosti koji proizlazi iz pripadnosti europskoj i euroatlantskoj zajednici". Istaknuvši da to "treba dobiti verifikaciju na predstojećem summitu u Walesu", Đukanović je kazao kako je dogovorena tijesna suradnja u idućim mjesecima te da vjeruje da će biti ostvaren dodatan napredak na tom putu.

Đukanović je naglasio kako je nestabilnost karakteristika zapadnog Balkana te da je za zemlje regije put prevladavanja te povijesne boljke put integracija ka EU i NATO koji, koliko god bio težak, nema alternative.

Anders Fogh Rasmussen razgovarao je prijepodne i s predsjednicima države i parlamenta Filipom Vujanovićem i Rankom Krivokapićem.

Crna Gora je ušla krajem 2006. godine u članstvo Partnerstva za mir, a krajem 2009. primljena je u Akcijski plan za članstvo (MAP).

Od summita NATO-a u rujnu u Walesu očekuje da donese odluku o proširenju i uputi Crnoj Gori pozivnicu za članstvo u sjevernoatlanskoj alijansi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara