Diljem zemlje obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Foto: Hina

POD sloganom "Jedna je Hrvatska, samo je jedan dom" hrvatski branitelji u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja organizirali su danas mimohod od Trga kralja Tomislava do Zagrebačke katedrale.

Mimohod se zaustavio na Trgu bana Jelačića, gdje je svečano podignuta zastava Republike Hrvatske.

Sudionici mimohoda potom su se uputili u Zagrebačku katedralu, gdje je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio euharistijsko slavlje u znak zahvalnosti Gospodinu za dar slobodne domovine, za sve žrtve, a posebice žrtve hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Sudionici mimohoda poslije sv. mise uputili su se na Medvedgrad.

Vukovar: Obilježeni Dana pobjede i Dan branitelja

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru vijence su danas položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

Počast poginulima u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske i Hrvatske vojske (HV), Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara i županije te vukovarske podružnice HSP-a dr.Ante Starčević.

Nakon polaganja vijenaca, molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu na groblju je predvodio župnik vukovarske župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić.

Izražavajući zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su, kako je kazao, obranili i stvorili neovisnu i slobodnu hrvatsku državu, predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar ocijenio je kako današnji dan predstavlja jedan od najvažnijih u hrvatskoj povijesti.

Vijenci i cvijeće položeni su na Mostu branitelja i spomeniku poginulim braniteljima na Delti u Rijeci.

Pročitajte više