Direktor TZ-a Jelsa odgovorio Bradburyju: Usporedba sa zoološkim vrtom vrijeđa, ja nisam uhljeb

Foto: TZ Jelsa (Facebook)

DIREKTOR Turističke zajednice u Jelsi na Hvaru Niko Skrivaneli putem Facebooka se obratio "Jelšankama, Jelšanima i svima drugima kojima  kojima je dobrobit Jelse na srcu", a povodom teksta kojeg je na svom blogu objavio Paul Bradbury.

U svom tekstu se Bradbury obrušio na TZ Jelse, koja svojim neradom i apsolutnim nemarom turiste na otoku dovodi do očaja. Njegove opservacije prenijeli smo u tekstu pod naslovom "Uhljebi u Jelsi dovode turiste do ludila: 'Dajte ostavku barem iz pristojnosti", a sada u cijelosti prenosimo i Skrivanelijev odgovor:

"Jučer ste imali priliku pročitati tekst cijenjenog gospodina Paula Bradburya koji je iznio čitav niz optužbi na račun vodstva Turističke zajednice Jelsa te mene osobno kao direktora TZ Jelsa. Duboko vjerujem da javni dužnosnici moraju biti podvrgnuti sudu javnosti te da su dužni toj javnosti podnositi račune. Međutim isto tako duboko vjerujem da konstruktivna kritika mora imati prednost pred pukom destrukcijom, transparentost pred zakulisnim igrama, a naročito javni pred privatnim interesima. Upravo to su načela prema kojima nastojim obnašati povjerenu dužnost direktora Turističke zajednice Jelsa.

Usporedba sa zoološkim vrtom vrijeđa


Cijenjeni gospodin Bradbury tako u svom članku uspoređuje Turističku zajednicu Jelsa i njezine zaposlenike sa zoološkim vrtom. Riječ je o najmanju ruku o neumjesnoj usporedbi koja duboko vrijeđa zaposlenike TZ-a, mahom građane Jelse kao i njihova nastojanja da postignu razinu turističke usluge koju Jelsa kao grad, a posebno njezini posjetitelji zaslužuju. Jednako je neukusna i usporedba turističke ponude Jelse s 'dvotjednom robijom' u Sjevernoj Koreji. Teško je vjerovati da netko tko uspoređuje Jelsu s jednom od posljednjih diktatura u svijetu ima dobre namjere; nadam se da se radi o nedostatku takta i nezgrapnom smislu za humor.

Nije stranica prazna nego prikupljamo ponude za za redizajn

U članku se navodi da službena internet stranica TZ Jelsa 'zjapi prazna već najmanje 9 mjeseci'. Prava je istina da se prikupljaju ponude za redizajniranje internet stranice te će biti izabrano kvalitetno rješenje koje će biti u skladu s, potrebno je naglasiti, smanjenim sredstvima iz proračuna. Potrebno je naglasiti i da se za to vrijeme informacije o aktualnim događanjima i turističkoj ponudi Jelse redovno objavljuju na službenoj Facebook stranici TZ Jelsa.

Ponosim se činjenicom da je upravo u zadnjih 'najmanje 9 mjeseci' spomenuta FB stranica zaživjela u punom smislu te riječi, broj sljedbenika je višestruko povećan, a za uređivanje stranice dobivamo brojne pohvale. Društvene mreže su brz, neposredan i najvažnije od svega financijski povoljan način oglašavanja aktivnosti te stoga smatram da su i više nego adekvatno rješenje za prijelazno razdoblje do redizajna internet stranice.


Nejasno je i zašto se cijenjeni autor izruguje s ekologijom i održivim poslovanjem općenito. To što se letci ne tiskaju u količinama s kojima bi cijenjeni gospodin Bradbury bio zadovoljan u TZ Jelsa ne smatramo problemom. Naprotiv smatramo da u današnje vrijeme postoji čitav niz metoda koje su učinkovitije, cjenovno prihvatljivije te u konačnici ekološki prihvatljivije. Vjerujemo da se takvih načela poslovanja u 21. stoljeću nipošto ne trebamo stidjeti.

Istaknuto je radno vrijeme, žao mi je ako su neki došli van radnog vremena

Spomenuto je i da je zbog zatvorenog ureda TZ Jelsa propustila sjajnu poslovnu priliku. Radno vrijeme ureda TZ Jelsa jasno je istaknuto te ukoliko su spomenuti interesenti došli izvan uredovnog radnog vremena izražavam duboko žaljenje. Ipak vjerujem da u današnje doba e-maila i ostalih komunikacijskih kanala koji su nam svima na raspolaganju svakako nije riječ o nepremostivoj prepreci.
 
Na samom kraju teksta cijenjeni gospodin Bradbury iznio je i najoštriji osobni napad na moju malenkost i to tvrdnjom da nemam ništa što bih mogao pokazati kao rezultat 9 mjeseci rada. Istina je ta da sam podnio izvješće za svoj rad u prošloj godini pred svim nadležnim institucijama, koje su ga prihvatile, kao i finacijski plan te plan aktivnosti za 2015. godinu. Također je održana i javna prezentacija postignutih rezultata na kojoj su javnosti predstavljeni planovi za 2015. godinu. Izražavam žaljenje što cijenjeni gospodin Bradbury nije nazočio spomenutoj prezentaciji kako bi se pobliže upoznao s aktivnostima vodstva TZ Jelsa.

Ja nisam uhljeb

I na kraju ne mogu se ne osvrnuti na riječ 'uhljeb' koja stoji u samom naslovu članka. Ne znam da li je tu riječ upotrebio autor ili redakcija portala koja je prenijela njegov članak, ali smatram potrebnim istaknuti da ja nisam nikakav uhljeb. Moja obitelj je jelšanska već preko 500 godina, a ja sam izabran na javnom natječaju na kojem je bilo 7 kandidata. Došao sam iz Zagreba gdje sam obnašao određene funkcije u turizmu, a sve u želji da svojim idejama i radom pomogne turizmu Jelse. Vrijeme će pokazati da li sam u tome uspio ili ne, a moj će rad osporiti ili potvrditi nadležna tijela, a ne članci kao što je ovaj.

Nikako mi nije namjera tvrditi da u svom radu na mjestu direktora TZ Jelsa nisam počinio neke, uvjeravam Vas nehotične pogreške. Svjestan te činjenice nastojao sam i nastojat ću i dalje ohrabrivati sve kojima je dobrobit Jelse na srcu da i dalje upućuju pohvale, ali i kritike našeg rada. Konstruktivne kritike. Jer duboko vjerujem da je su poneke greške, ali i mnogi dobri i uspješni potezi jedini mogući put ka ostvarenju turističke ponude kakvu Jelsa, njezini građani te posjetitelji zaslužuju".

 
 
 

Pročitajte više