Dobit mađarske OTP Grupe premašila 40 milijardi forinti

 Foto: scx.hu

U PRVIH devet mjeseci 2013. OTP Grupa je prikazala usklađenu neto dobit od 135 milijardi forinti (+9% u odnosu na prethodnu godinu). U trećem tromjesečju usklađena neto dobit je iznosila 42,2 milijarde forinti (-19% u odnosu na prethodno tromjesečje). Ovo znatno smanjenje se dijelom odnosilo na udvostručeni porez na dobit i povećane troškove rizika poslovanja, navodi se u priopćenju te kompanije.

U prvih devet mjeseci 2013. godine OTP Grupa je ostvarila 62,7 milijardi forinti računovodstvene dobiti, što je za 35% niže nego u referentnom razdoblju. Glavni razlog za ovaj bitan pad je otpis goodwilla u ukrajinskoj podružnici. Na konsolidiranoj razini, prema MSFI, od 64 milijarde forinti knjiženog goodwilla, u 3. tromjesečju 2013. godine je otpisano 37,2 milijardi forinti.
 
Smanjen doprinos stranih podružnica
 
Od početka godine do danas Grupa je ostvarila 341 milijardu forinti dobiti iz redovnog poslovanja, što je u skladu s referentnim razdobljem, pri čemu sve glavne stavke prihoda pokazuju poboljšanja.
 
U strukturi konsolidirane usklađene dobiti je smanjen doprinos stranih podružnica. U prvom, drugom i trećem tromjesečju 2013. godine podružnice izvan Mađarske su sudjelovale s 18,5 milijardi forinti, 12,8 milijardi forinti odnosno 10,8 milijardi forinti.
 
Gledajući pojedinačni doprinos dobiti članica grupacije, u Rusiji je došlo do daljnjeg pada, a uslijed viših troškova rizika poslovanja DSK je ostvario nižu dobit u iznosu od 5,7 milijardi forinti. Međutim, iznosom dobiti iz prvih devet mjeseci ove godine od 25,7 milijardi forinti je premašio dobit za cijelu 2012. godinu.
 
Bolji rezultati u Ukrajini, Rumunjskoj, Slovačkoj i Crnoj Gori
 
Pad je djelomice ublažen boljim tromjesečnim rezultatima u Ukrajini, Rumunjskoj, Slovačkoj i Crnoj Gori. Dobit nakon oporezivanja hrvatske podružnice je u 3. tromjesečju ove godine iznosio 0,6 milijardi forinti. Gubitak srpske podružnice u 3. kvartalu je ostao na istoj razini iz 2. kvartala, a pozitivan znak je porast njene dobiti iz redovnog poslovanja.
 
Konsolidirani kreditni portfelj je ostao na razini iz prethodne godine, no ostvaren je rast od 1% u odnosu na prethodno tromjesečje (valutno usklađen). U sklopu kreditnog portfelja, krediti za građanstvo su rasli za 16% u odnosu na 2012. te za 5% u odnosu na prethodni kvartal. U 3. kvartalu ove godine podružnice u Ukrajini, Rumunjskoj i Slovačkoj su uspjele ostvariti dvoznamenkasti rast portfelja kreditiranja građanstva. U Rusiji je kvartalni rast volumena iznosio 6%, pri čemu su plasmani po kreditnim karticama te gotovinski krediti znatno porasli – za 10% odnosno 5%.
 
U ukupnom hipotekarnom portfelju je došlo do daljnjeg pada (-2% u odnosu na prethodni kvartal), no konsolidirani portfelj plasmana mikro i malim poduzećima je porastao za 1% na osnovi rasta mađarskog portfelja od 4% uslijed Programa financiranja rasta Mađarske narodne banke.
 
Porast depozita od 5 posto
 
U pogledu depozita, volumen je na razini grupacije porastao za 5% na godišnjoj osnovi, no samo 1% na kvartalnoj osnovi. Takav umjeren rast je u skladu s naporima poslovodstva da diljem grupacije smanji razinu depozita u svjetlu snažne likvidnosti grupacije.
 
Osim iznimne likvidnosti OTP banke koja je dosegnula takvu razinu po prvi puta od 2008. godine, konsolidirani pokazatelj DPD90+ je na kvartalnoj osnovi umjereno snižen s 20,8% na 20,6%.
 
Adekvatnost kapitala OTP Grupe je 20,0%, s time da je na kraju 3. tromjesečja omjer Tier 1 (nakon odbitka goodwilla i nematerijalne imovine) iznosio 17,2%, a omjer Core Tier 1 (nakon daljnjeg odbitka hibridnih instrumenata) 15,9%, zakuljučuje se u priopćenju.
 
 

Pročitajte više