Dogovor u Bruxellesu: "Lex Perković" se ukida do 1. siječnja

Foto: Guliver Image / Getty Images

HRVATSKA vlada postigla je dogovor s Europskom komisijom. "Lex Perković" se, kao što je Index otkrio još prošlog tjedna, ukida najkasnije do 1. siječnja 2014. godine.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i potpredsjednica EK na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bruxellesu su objavili da su dogovorili daljnje postupanje.

"Izmjene zakona idu u žurnu proceduru", najavio je hrvatski ministar pravosuđa. "Promatrat ćemo ovaj proces, vidjet ćemo kako će se zakon promijeniti i tada ćemo odlučiti o bilo kakvim daljnjim koracima, uključujući i obustavi sankcija", rekla je Reding.

Miljenić i Reding sastali su se u Bruxellesu u 11 sati. Dogovor je vrlo brzo postignut. Već 45 minuta kasnije izašli su pred novinare i dali zajedničku izjavu. Nije bilo potrebe za odugovlačenjem, svi ključni detalji dogovoreni su još prošlog tjedna.

Podsjećamo, Index je u četvrtak objavio informaciju da je Europska komisija pristala na kompromisno rješenje. Vlada je ponudila da će sporne odredbe "lex Perkovića" ukinuti do 1. siječnja 2014. godine, umjesto do 15. srpnja, koji je bio ranije ponuđeni deadline.

Ukoliko vlada ispuni sve što je obećala Europskoj komisiji, postupak sankcija koji je pokrenut protiv Hrvatske bit će obustavljen. Sankcije su podrazumijevale zamrzavanje sredstava za uvođenje šengenske zone, te pojačani nadzor nad potrošnjom sredstava koja su Hrvatskoj već dodijeljena u ovu svrhu.

Reakcije iz Sabora

Nakon što je iz Bruxellesa došla vijest da je postignut dogovor između ministra pravosuđa Orsata Miljenića i povjerenice Europske komisije Viviane Reding oko 'lex Perković', stigle su i prve reakcije iz Sabora.


"Najvažnije u ovom trenutku je da je Hrvatska izbjegla sankcije i nadamo se da će u Vladi RH biti dovoljno mudrosti da nas više ne dovede u ovakvu situaciju u kojoj smo bili, da Hrvatska ne bude financijski kažnjena. Što se druge strane tiče, govori se o kompromisu, ali ovo nije kompromis. Ovo je ustupak, dobra volja od strane Europske komisije kojom je pružena još jednom ruka Vladi da iziđe iz ove situacije koja je bila potpuno nepotrebna, štetna i utjecala je na ugled Republike Hrvatske", rekao je HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković.

SDP-ovka Dragica Zgrebec ističe kako je dogovor očekivan.

"Dobili smo mogućnost da u tom intervalu do eventualne konačne primjene zakona možemo pokrenuti promjene Ustava. To je najveća prepreka za izručenje dijela ljudi za koje će se tražiti uhidbeni europski nalog jer su jednim dijelom ta djela otišla u zastaru", rekla je Zgrebec.

Pročitajte više