Dogovoreno rješavanje pitanja prijelaza: "Tražit ćemo da građani BiH mogu u Hrvatsku s osobnom iskaznicom"

Ilustracija: Dragan Matić/Cropix

U BRUXELLESU je održan trilateralni sastanak između hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije i europskog povjerenika za proširenje Štefana Fülea, na kojem se razgovaralo o graničnom režimu između dviju zemalja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, javlja Al Jazeera Balkans.

Poslije sastanka je održana konferencija za novinare, na kojoj je rečeno da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska dogovorile rješavanje pitanja prijelaza granica, Neuma i Ploča, a naglašeno je da su sve strane zadovoljne.

Prije sastanka je naglašeno da je za Hrvatsku ključno pitanje Neum, dok su za Bosnu i Hercegovinu ključna pitanja Luka Ploče i granični prijelazi Gradiška i Bijača.

Pusić: Tražit ćemo od EU-a da građani BiH od 1. srpnja mogu u Hrvatsku s osobnom iskaznicom

Pogranični i granični režim između Hrvatske i BIH je zajednički projekt dviju zemalja, koji nosi sa sobom pozitivne elemente za obje strane. Na taj način smo cijeloj priči i pristupili, izjavila je nakon sastanka Vesna Pusić, istaknuvši da će izgradnja svih prijelaza biti gotova do 1. travnja ove godine.

"Što se tiče izgradnje, postojat će između 50 i 60 točaka granice, ali u različitim kategorijama. Od posebnih prijelaza preko kojih će moći prelaziti žive životinje i gdje će biti veterinarske stanice, do malograničnih prijelaza. To sve mora biti u funkciji do 1. srpnja kada Hrvatska ulazi u EU", izjavila je Pusić. Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle je zadovoljan postignutim dogovorom oko graničnih inspekcija. Između ostalog, dotaknuli su se i prelaska granice s osobnim iskaznicama. Za to će trebati zeleno svjetlo svih država članica EU-a.

"Formalno, adresa za takvu molbu nije Komisija, već Europsko vijeće, s obzirom na to da odluka može biti isključivo političke prirode. Hrvatska, koja smatra da je komunikacija s BiH važna prednost za obje države, pokrenut će takvu inicijativu", istaknula je Pusić. "Zahvaljujem Vesni. I Štefan je pokazao da Europa nije samo birokracija, već da u njoj, osim što se procedure moraju poštovati, ima i topline", izjavio je ministar vanjskih poslova BIH Zlatko Lagumdžija.

"Imali smo situaciju u kojoj se Neum tretirao kao neka vrsta zida, a ne mosta koji treba spajati EU. U javnosti se stvarala percepcija da su Ploče za BiH potpuno izgubljene. Jedini dogovoreni međunarodni prijelaz bio je Bijač, koji se još nije počeo ni graditi, a do njega nije bilo ni ceste. Tada je izgledalo da će se u Hrvatsku za godinu dana ulaziti s putovnicama i vizama. Mislim da je sve to sada daleko iza nas", poručio je Lagumdžija.

Razne opcije

Kada je riječ o neumskom prijelazu, Europska komisija je još u rujnu najavila izradu predstudije izvodljivosti, koju će financirati Bruxelles, kako bi se procijenile razne opcije, uključujući zatvoreni cestovni koridor, trajekt i most sa svrhom da se osigura pouzdana i održiva veza između dubrovačkog područja s ostatkom Hrvatske.

Komisija je tada objavila da je primila na znanje različite interese Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području Ploča i Neuma te istaknula važnost da se osigura poštovanje europske pravne stečevine na vanjskim granicama EU-a.

Lagumdžija je rekao da granica između dviju zemalja ne smije ostati nedefinirana.

Posljednji trilateralni sastanak na tehničkom nivou je održan u prosincu prošle godine kada je zaključeno da se Bosni i Hercegovini omogući nesmetan protok robe u Luku i iz Luke Ploče. Više detalja o dogovoru zasad nije objavljeno.

Pročitajte više