Drugi krug predsjedničkih izbora u Tunisu: Ubijen napadač na skladište izbornih materijala

Foto: FAH

BIRALIŠTA u Tunisu otvorena su u nedjelju ujutro kako bi Tunižani u drugom krugu predsjedničkih izbora izabrali između šefa parlamentarne većine Bedžija Saida Esebsija i aktualnog prijelaznog predsjednika Monsefa Marzukija.

Esebsi ima 88 godina i kandidat je sekularne stranke Nida Tunis koja je na parlamentarnim izborima u listopadu s vlasti smijenila islamističku Enahdu. U prvom je krugu osvojio 39,5 posto glasova i lagani je favorit u drugom.

Suprotstavit će mu se Marzuki, bivši borac za ljudska prava i v.d. predsjednika države, koji je u prvom krugu osvojio 33,4 posto.

Prvi izravni izbori nakon revolucije

Ovo su prvi izravni predsjednički izbori od revolucije. Marzukija je na dužnost postavio parlament nedugo nakon prvih demokratskih izbora.

Izbori se održavaju nekoliko dana poslije četvrte godišnjice samospaljivanja Muhameda Buazizija, tragedije koja je potaknula prvi prevrat Arapskog proljeća i svrgnuće s vlasti diktatora Zina El Abidina Ben Alija.

Na prvim parlamentarnim izborima nakon Ben Alijeva pada vlast je osvojila islamistička stranka Enahda, koju su pak birači na parlamentarnim izborima prije dva mjeseca kaznili za gospodarsko nazadovanje Tunisa i ležeran odnos prema vjerskim ekstremistima za vrijeme njihove vlasti.

Najviše mandata tada je osvojila sekularna stranka Nida Tunis kojoj je na čelu Esebsi. Njegovi ga pobornici smatraju vjerodostojnom svjetovnom preprekom islamistima. Uostalom, Nida Tunis, labav savez pripadnika 'starog režima', liberala i sindikalaca, osnovan je upravo kako bi se suprotstavio Enahdi.

Duhovi represivne prošlosti


Drugima je upravo Esebsijevo "iskustvo" najveći problem. On je tijekom svoje prve političke karijere, od 1963. do 1991. godine, bio jedan od stupova jednostranačkog režima, služeći mu, među ostalim, i kao ministar unutarnjih poslova. Strahuju da bi Esebsijev povratak mogao biti i povratak autoritarne, represivne prošlosti i prijetnja krhkoj tuniškoj demokraciji.

Marzuki, neurolog koji je zbog aktivizma bio proganjan u Ben Alijevu režimu, kaže da njegov protukandidat Tunis želi vratiti u autoritarno doba i da će njegova eventualna pobjeda svu vlast predati jednoj stranci. Birače upozorava da Tunisu prijeti povratak "tiranije" i govori im da ne dopuste povratak stare garde.

Iz Nide Tunis na to odgovaraju da je Marzuki "sklopio pakt s vragom", odnosno s islamistima, samo kako bi zadovoljio svoje političke ambicije.

Pravo glasa ima 5,3 milijuna birača, a rezultati bi mogli biti poznati u ponedjeljak. U prvom krugu odaziv je bio 64,5 posto.

Napad na vojnike

Tuniska vojska ubila je naoružanog muškarca a trojicu uhitila zbog pokušaja da napadnu vojnike koji su čuvali školu u regiji Kairuan, gdje je bio uskladišten materijal za predsjedničke izbore u nedjelju, priopćilo je ministarstvo obrane.

U noći na nedjelju, "naoružana skupina pokušala je napasti vojnu postrojbu.. Oprez vojnika i brzina njihove reakcije spriječili su tu operaciju i doveli do smrti jednog naoružanog muškarca i uhićenja trojice osumnjičenih", rekao je glasnogovornik ministarstva Belhasan Ueslati.

On međutim nije taj napad pripisao džihadistima koji su od početka revolucije u Tunisu ubili desetke vojnika.

Pročitajte više