Država će platiti štetu Denisu Bušeliću jer je policija olako shvatila prijetnje Vladimira Benca

Foto: Index

DRŽAVA će, ako ostane na snazi danas donijeta nepravomoćna (među)presuda, morati isplatiti štetu Denisu Bušeliću, poznatom splitskom bioenergetičaru. Bušelić je u travnju 2010. godine podnio tužbu protiv države zbog naknade štete. U travnju 2008. godine prijavio je, naime, svog susjeda sa splitskih Meja Vladimira Benca, a policija nije poduzela potrebno, što je mjesec dana kasnije dovelo do ranjavanja Bušelića. Benac ga je ranio u nogu, Bušeliću je život visio o koncu, a danas je invalid i na objavu presude dohodao je uz pomoć štake.  

Sutkinja Sanja Čule Poljak utvrdila je, da stoje navodi iz tužbe da su policajci olako primili prijavu za prijetnje mjesec dana prije no što je Vladimir Benac ranio Bušelića 1. lipnja 2008. godine. Kolika će odšteta biti znat će se kada Bušelić završi liječenje.

"Policija nije postupila u okviru svojih ovlasti"

"Sud je utvrdio da je Benac prijetio i da je tužitelj prijavio prijetnju. Sastavljena je službena bilješka, a disciplinskom postupku MUP-a utvrđeni su propusti u radu policije. Izostala je pretraga stana, nije saslušan svjedok. Državna tijela imaju ovlasti, a ako propuste obaviti svoj posao za očekivati je da će nastati šteta. Ovdje smo utvrdili da je šteta nastala jer policija nije postupila u okviru svojih ovlasti. Nije svejedno tko prijeti, a Vladimir Benac ima zaista zavidnu kaznenu i prekršajnu evidenciju. Državna tijela morala su ozbiljnije shvatiti prijetnju", kazala je sutkinja Čule Poljak u obrazloženju presude.

"Nisu mu pretražili stan i oduzeli pištolj iako mi je prijetio"

"Normalnom građaninu nije lako prihvatiti često uočljivu činjenicu kojom zakonodavni i policijski sustav svojom neučinkovitošću, nemarom ili prikrivanjem istine učestalo omalovažava poštenog građana koji se osjeća kao da ga država doživljava poput neželjenog svjedoka. Na ovu tužbu odlučio sam se 2008. godine. Tri dana nakon ranjavanja, dok sam životno ugrožen ležao na Intenzivnom odjelu KBC Split, prozvao sam hrvatsku državu, odnosno, njezine službe kao indirektnog saučesnika dobro poznatom splitskom izgredniku Vladimiru Bencu. Policija nije odradila svoj posao, nisu oduzeli pištolj osobi koja je javno najavila moje ubojstvo. Splitsko pravosuđe svojim je popustljivim i nemarnim provođenjem zakona i nesankcioniranjem brojnih Benčevih prijava indirektno sudjelovalo u stvaranju tog monstruma. Dopuštali su privilegiranom Bencu da doslovno terorizira cijeli grad, gradske službe i građane, kao da je iznad zakona. Na krilima njemu dopuštene anarhije i bezakonja, njegov lokalni banditizam prerasta u "spontani teroristički đihad", koji je kulminirao 1. lipnja 2008. godine, ničim izazvanom pucnjavom u nenaoružanog mirnog građanina kojeg je tjelesno i psihički trajno unakazio", komentirao je Bušelić. Želio bi, kaže, znati, postoji li neka državna instatnca koja može zaustaviti ovu "pravosudnu anarhiju".

"Znam da živim u državi u kojoj parnice traju duže od života..."

Presudom je, inače, djelomično zadovoljan.

"Kako se radovati kada je i slijepcu vidljivo da se ni danas u našem pravosuđu ništa ne mijenja, ali ova presuda barem daje nadu da se pravnim putem možda može ukazati na očite probleme te iste možda trajno otkloniti. Vođen isključivo takvim motivom, mogu naglasiti poticajni značaj ove presude kojom smo odvjetnik Leopold Aljinović i ja nakon dugih godina parničenja uspjeli dokazati da državne službe nisu obavile zakonom propisane postulate te da su iste u ovom slučaju potpuno zakazale jer nisu zaštitile život ugroženog građanina. Znam da je ovo početni, puzajući pomak prema okončanju ove parnice jer sada slijedi poznata taktika iscrpljivanja, brojne žalbe i prigovori, viši sudovi. Znam da živim u državi u kojoj sudski postupci traju duže od života, ali nažalost druge opcije nemam i neću odustati od ove donkihotovske pravne bitke", zaključio je Bušelić. 

Sud Benca oslobodio plaćanja sudskih troškova, a ima mirovinu od 12 tisuća kuna

Vladimir Benac, 100-postotni invalid Domovinskog rata, dosad je uistinu bio miljenik hrvatskog pravosuđa. Zastara je nastupila za slučaj oružanog upada u ured splitskog gradonačelnika Ivice Škarića, oslobođen je za oružani upad u sjedište splitske policije, i dalje mu se sudi zbog još nekoliko kaznenih djela... Za ranjavanje Bušelića dobio je tri godine zatvora, no posljednjih osam mjeseci nije izdržao, već je pušten na slobodu. Sud ga je oslobodio plaćanja 50 tisuća kuna sudskih troškova unatoč mirovini od 12 tisuća kuna. 

 

 

Pročitajte više