Državni konzervator: Kolindino useljenje u Visoku bilo bi skupo i neukusno

Foto: FAH

NAKON odluke Vlade kojom se Uredu predsjednika na raspolaganje dalo rezidenciju u Visokoj ulici u Zagrebu, iz HDZ-a stižu kritike na račun premijera. Ranije tijekom kampanje nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je najavila premještanje s Pantovčaka u Visoku, no u HDZ-u sada tvrde kako ju je Milanović izigrao, pa mu podrugljivo predlažu da se on preseli, donosi RTL.

Sve se događa dok se troškovi preseljenja u Visoku tek počinju analizirati.

Grabar Kitarović, s druge strane, još nije komentirala novu Vladinu odluku. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko sada uvjerava da je Kolinda bila "neshvaćena".

"Gospođa Kolinda Grabar Kitarović je u kampanji govorila da bi tražila neki jeftiniji smještaj", poručuje Karamarko.

Koliki bi trošak bilo preseljenje ne znaju u gradu Zagrebu koji mora odobriti proces prenamjene i brojne dozvole i elaborate koje idu s njim. Pročelnik gradskog zavoda za zaštitu kulture i spomenika Silvije Novak kaže da je teško reći koliko bi trajao cijeli proces dodajući kako ih dosad nitko nije kontaktirao.

"Radikalna i vrlo skupa adaptacija prostora"

Uklanjanjem kreveta na kojima su, među ostalima, spavali i kralj Aleksandar Karađorđević, Madeleine Albright ili Ban Ki Moon, a sve kako bi se stvorili prostori za predsjedničke urede, državni konzervator Miljenko Domijan smatra da bi adaptacija prostora bila vrlo radikalna.

"I vrlo skupa. Osim toga je gotovo pomalo neukusno jer bi bilo bolje da ne useljava nasilno u povijesni prostor", poručuje Domijan.

Pročitajte više