Državni vrh ignorira Keruma: Josipović šetao po obali kada su mu spasili rođakovu firmu, danas ga nema

Foto: Duje Klarić/Cropix, Index

DRŽAVNI vrh ignorirat će svečano otvaranje najveće investicije koja se dogodila u Splitu nakon Spaladium Arene. Gotovo 85 milijuna kuna ulupanih u Kerumovu Zapadnu obalu ne zanimaju ni premijera, predsjednika Sabora, a ni predsjednika države Ivu Josipovića koji je zajedno sa svojim stranačkim kolegama odlučio reći jedno odlučno "ne" Kerumu i njegovoj politici.

Predsjednike zvali, ali prekasno...

Jure Šundov, Kerumov zamjenik, jutros je kazao kako su predsjednicima poziv poslali prekasno, prije svega osam dana. Ne znamo što je s Josipovićem, koji nije imao problema prošetati Obalom u Kerumovom društvu par mjeseci prije izbora 2011. godine. Kada su ga novinari pitali o upitnosti gradskih sredstava plasiranih za privatni projekt, Josipović je odgovorio sljedeće: "Nije razina predsjednika države da određuje jedinicama lokalne uprave kako će trošiti svoje proračunske prihode."

Operacija Skalinada

Nažalost, nije ništa kazao o 700 tisuća kuna koje je Grad Split interventno izdvojio za spas firme Josipovićevog rođaka. Radi se o Skalinadi, tvrtki pokojnog Zdenka Runjića koji je svojedobno tužio Grad Split pa izgubio. Problem je nastao kada je priprijetila opasnost da zbog neplaćanja odvjetničkih usluga Eciji Bajić Kuljiš, supruzi glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, Skalinada ode u stečaj. Tih famoznih 700 tisuća kuna gradski su vijećnici na inicijativu Željka Keruma iz proračuna preusmjerili za spas Skalinade, firme koju sa suprugom i kćerkom pokojnog Zdenka vodi Ivo Josipović, rođak predsjednika Ive Josipovića.

Tko plati vrijedi, tko ne plati - ne vrijedi

Kada je plaćao za rođaka, Kerum je Josipoviću valjao, sada ni mjesec prije izbora, više ne vrijedi. To je politika, to su standardi. Ili je moguće da je predsjednik u međuvremenu ipak utvrdio da mu je nešto sporno sa tih 85 milijuna kuna koji su odlepršali iz gradskog proračuna za benefit gradonačelniku Kerumu koji sa Zapadnom obalom dobija zvjezdicu više na hotelu Marjan, čime je vrlo opipljivo i konkretno javni interes poslužio privatnom.

Josipović, dakle, prije nešto više od godinu i pol dana, nije s tim imao problem, a danas ga ima? Ili problema ni danas nema, ali su izbori? Možda ni Skalinadi nije više potrebna pomoć, tko će ga znati.

Prije četiri godine Kerumu pjevao Mišo, danas pjeva Oliver

U svakom slučaju, Kerum se danas može opustiti i prepustiti veselju, bez gostiju iz SDP-a koji su, valjda, shvatili da otvaranje Zapadne obale za više od pola milijuna kuna nije ništa drugo do središnji predizborni skup HGS-a, kakav je Kerum prije četiri godine upriličio na Prokurativama s Matom Mišom. Tada je platio iz svog džepa, što više nije potrebno kada ima gradsku blagajnu.

Danas će umjesto Mate za mikrofon Oliver i Marijan Ban, ono što će popiti, pojesti i poslušati Splićani su platili, i to papreno, samo će im Kerum i njegov organizator veselica Damir Karaman kazati da je sve besplatno.

Grad digao 60 milijuna kredita, a Kerumovu feštu plaća više od 500 tisuća kuna

Jure Šundov izvijestio nas je, inače, malo prije 9 sati da su otklonjeni svi nedostaci te da Zapadna obala dobija uporabnu dozvolu.

Hotel Marjan dočekao je, pak, jutro oblijepljen računima za Zapadnu obalu. Pojedinačno su zbrojene sve stavke, obračunat je i PDV, sve skupa - 80 milijuna kuna! Samo za podsjetnik, Grad Split u posljednjih pola godine digao je 60 milijuna kredita kako bi servisirao svoje obaveze. O posljednjem se odlučivalo prije mjesec dana. Tada para nije bilo, a sada ih ima? Fešta za otvaranje Zapadne obale bit će pravi šlag na ovoj Kerumovoj slavljeničkoj torti. Sve su mu Splićani platili iz svog džepa, a on će danas sasvim izvjesno zatražiti da mu poklone i još četiri godine mandata.

Pročitajte više